RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Statoil ta et veivalg

(MDG)
Sist oppdatert:
Tirsdag tar hun ordet på Statoils generalforsamling og ber selskapet trekke seg ut av oljesand og arktisk olje.

OSLO (Nettavisen): - Dette er et veivalg for Statoil som handler om de skal satse på fornybar energi eller ikke, sier Hanna Marcussen, talskvinne i Miljøpartiet De Grønne.

På Statoils generalforsamling i Stavanger tirsdag vil hun gå på talerstolen og tale Helge Lund og Statoil-ledelsen midt imot.

Grønn allianse
Forslaget som hun fremmer på vegne av Miljøpartiet De Grønne, Greenpeace og WWF er at Statoil trekker seg ut av arktisk olje og oljesand. Den grønne alliansen vil gjøre det statlige oljeselskapet til en spydspiss i kampen mot klimaendringer og dra dem bort fra det Marcussen kaller en «skitten energiproduksjon».

Hun mener Statoil nedtoner komplikasjonene ved oljesandprosjektene overfor aksjonærene.

- Må gå foran
- Det er ingen måte å utnytte tjæresand på som er ren, og det er heller ikke et gyldig argument å hevde at dersom ikke Statoil gjør dette, vil andre gjøre det. Som et statlig selskap i et land med klare klimaambisjoner må Statoil gå foran, sier hun til Nettavisen.

- Fremtidige generasjoner vil aldri tilgi oss, hvis vi fortsetter å investere i tjæresand og oljeboring i Arktis. Disse investeringene kan bare lønne seg hvis vi mislykkes i å redde klimaet. Hvis Statoil skal bli en del av løsningen må hele driften legges om, sier hun.

Marcussen er også partiets stortingskandidat i Rogaland.

- Miljøpartiet De Grønne har sikret seg aksjer for å kikke Statoil i kortene og slippe til med en kritisk røst på generalforsamlingen. Men denne gangen handler det om mer enn å få ordet. De fremmer konkrete forslag.

Håper å overbevise
Hun innrømmer at sjansene for at generalforsamlingen skal vende seg mot Lund og ledelsen er små, men hun håper å overbevise flest mulig av aksjonærene om å stemme for forslaget fra WWF og Greenpeace om å trekke Statoil ut av tjæresandutvinning, og et forslag fra Greenpeace om å si nei til oljeboring i isfylte farvann.

Ber Stoltenberg ta styring
Ifølge Marcussen står Statoil overfor et veivalg mellom fossil og fornybar energi. Hun oppfordrer Jens Stoltenberg og regjeringen til å ta styring over selskapet for å gjøre bedriften til en spydspiss i kampen mot klimaendringer.

- Det er en underlig form for strutsepolitikk når regjeringen vil overlate et avgjørende politisk veivalg til ledelsen i et oljeselskap. Statoil er Norges viktigste energipolitiske verktøy, sier Marcussen.

Statoil har kompetanse og teknologi som kan bli et verdifullt bidrag i kampen mot klimaendringene, påpeker Marcussen og trekker fram selskapet spisskompetanse på boreteknologi og installasjoner til havs som nøkler til nye fornybare markeder innenfor næringer som jordvarme og havvind.

- Å bruke kompetansen som finnes i denne bedriften på å utvinne tjæresand er å kaste perler for svin, sier hun.

Viser til Tyskland
Marcussen mener Norge i er ferd med å havne i bakleksa som energinasjon.

- Store land som Tyskland satser nå massivt på å gjøre seg uavhengig av både atomkraft og fossile brensler, sier hun.

Med seg på Statoils generalforsamling har hun tidligere stortingsrepresentant Bente Bakke, som i 2011 forlot Høyre til fordel for Miljøpartiet De Grønne i 2011. Fra Frankrike har hun støtte fra Eva Joly som tidligere i vår ba Norge om å skru igjen oljekranene.

Ekspert: Staten bør selge seg ut
Samtidig tar flere røster til orde for at staten bør selge seg ut av Statoil. Årsakene er blant annet regjeringens klimapolitikk og Statoils utenlandssatsing.

Staten eier hele 67 prosent av aksjene i oljeselskapet. Økonomiprofessor Tore Nilssen ved Universitetet i Oslo mener det er på tide å vurdere om det fortsatt skal være slik, skriver Stavanger Aftenblad ifølge NTB.

- Det er på høy tid at vi tar en skikkelig debatt om statens eierandel i Statoil. Etter min mening bør staten selge seg ut eller i det minste kraftig ned i selskapet, sier Nilssen.

Han har merket seg Statoils investeringsiver i utlandet, og mener det ikke er statens oppgave å støtte en slik satsing. Nilssen mener også at klimapolitikken skaper trøbbel.

- Det er et enormt sprik mellom å investere i regnskog og oljesand. Her står norske myndigheter bevisst i en bred spagat. Statens eierrolle kunne vært brukt til å gjøre spriket mindre, men det ville krevd mer aktivt eierskap i enkeltsaker, sier Nilssen ifølge NTB.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere