RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL STYRE UT AV UFØRET: Byrådsleder i Bergen, Høyres Martin Smith-Sivertsen (til venstre) og Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Harald Schjelderup.
VIL STYRE UT AV UFØRET: Byrådsleder i Bergen, Høyres Martin Smith-Sivertsen (til venstre) og Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Harald Schjelderup. Foto: Geir Kvile/Sandra Skillingsås (BA/Arbeiderpartiet)

Bergens gjeld har økt fra 4 til 16 milliarder kroner på åtte år

Sist oppdatert:
Byrådsleder i Bergen: - Vi overtok en skakkjørt økonomi. Nå er vi på rett vei

OSLO (Nettavisen): Bergen kommunes gjeld har økt fra 4 til 16 milliarder kroner på åtte år, og investeringsbehovet er stort. De neste fire årene skal det brukes 5,4 milliarder kroner bare på skolebygg.

- Leksen vi har lært i Bergen er at man ikke skal kutte i vedlikeholdet, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen fra Høyre til Nettavisen.

Leksen vi har lært i Bergen er at man ikke skal kutte i vedlikeholdet

Høyre, som har styrt skuta siden 2003, blir utfordret av Arbeiderpartiet på byrådsmakt i vestlandshovedstaden. Smith-Sivertsens budskap til velgerne er at det sittende byrådet er på god vei til å få orden på økonomien. Arbeiderpartiet på sin side sier de er den beste garantisten for å få økononomien på rett kjøl igjen. Partiene skylder delvis på hverandre når det gjelder årsaken til hvorfor det gikk så galt, men er enige om én ting: Bergen trenger eiendomsskatten som ble gjeninnført i fjor.

Vind i seilene for Ap

En spørreundersøkelse Respons gjorde for Bergens Tidende i sommer, viste at flest (48 prosent) ønsker Harald Schjelderup fra Arbeiderpartiet som ny byrådsleder. 26 prosent ønsker at Martin Smith-Sivertsen skal fortsette.

- Uansett hvem som skal styre Bergen de neste fire årene, er det sikkert at oppgaven blir krevende, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat til Nettavisen.

Torsdag er Bergens ordfører Trude Drevland (H) gjesteredaktør i Nettavisen. Hun ønsket seg en sak med fokus på kommunens krafttak for skolene. Samtidig erkjenner hun at Bergen har gjort noen dyrekjøpte erfaringer:

- Det er ikke videre sexy å sette vedlikehold på budsjettet, men det er helt utilatelig ikke å gjøre det, og vi er i gang, sier hun.

- Da vi overtok for tolv år siden, var Bergen på ROBEK-lista og det gikk flere år før vi ble strøket. Økonomien var skakkjørt. Nå har vi kartlagt alle skolebygg. Noen steder oppgraderer vi, noen steder totalrenoverer vi, andre steder bygger vi nytt, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

- Kom dere for seint i gang?

- Her var det snakk om manglende vedlikehold over lang tid. Da vi overtok, hadde vi hatt tiår med vedlikeholdsetterslep. Nå har vi kommet i gang, og det er gjort en stor innsats, sier han.

Innførte eiendomsskatt

- Hvor mye smertet det å måtte innføre eiendomsskatt?

- Det smertet en god del. Men det er nettopp det som må til blant annet for å få til opprustingen av skolene. Økonomien er fortsatt stram, men per i dag har vi god kontroll. Driftsoverskuddet er på 250 millioner kroner.

SKIPPERTAK: Etter mange år med forfall, tar Bergen kommune nå et skippertak for å ruste opp gamle og bygge nye skoler. Noen eksempler på skoler som enten er under oppussing eller som står klare er Lyshovden, erstatningsskolen i Lynghaugparken, Ulsmåg, Søreide, Nattland, Hellen, Nykrohnborg, Mindre og Landås.

- Hva har dere lært?

- At man ikke skal kutte i vedlikeholdet. Nå har vi økt vedlikeholdsbudsjettet, sier Smith-Sivertsen.

- For lett å snakke om 2003

Utfordrer Harald Schjelderup fra Ap mener det blir for lettvint av Høyre å skylde på situasjonen for tolv år siden. Han mener Bergen hadde lav gjeld i 2003.

MÅTTE STENGE: Møhlenpris skole var en av skolene som ble stengt på grunn av dårlig inneklima.

- På ti år ble det ikke laget noen vedlikeholdsplan for skolene i Bergen. Først da advarslene fra foreldre, media og opposisjon tiltok og Arbeidstilsynet begynte å stenge skoler, begynte det å skje noe, sier Schjelderup.

Fakta: Bergen kommunes gjeld og vedlikeholdsetterslep

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Bergen kommunes gjeld økte fra 4 milliarder kroner tl 16 milliarder kroner på åtte år.
  • Kommunen måtte stå fem år på ROBEK-lista før de gjenvant friheten til å investere.
  • Stort vedlikeholdsetterslep i skolesektoren. Siden 2007 er det investert 3,4 milliarder kroner kroner i opprusting av skoler.
  • De neste fire årene skal det investeres 5,4 milliarder kroner for å ruste opp 30 skoler.
  • For å styrke kommunens økonomi innførte Bergen eiendomsskatt i 2014.

(Kilde: Bergen Høyre, Bergens Tidende)

- Høyre i Bergen må gjerne snakke om det som skjedde for tolv år siden, men det er åpenbart at det er et forsøk på å ta fokuset vekk fra de problemene vi står overfor nå. Jeg tror bergenserne er mer interessert i det som skal skje framover, legger han til.

Høyre i Bergen må gjerne snakke om det som skjedde for tolv år siden

Legger fram 7-punktsplan

Arbeiderpartiet har lagt fram en sjupunktsplan for hvordan de vil få orden på kommuneøkonomien. Eiendomsskatten ser de ikke noen mulighet til å fjerne og Ap mener det er riktig å vurdere salg av noen av kommunens eiendommer, en prosess det sittende byrådet allerede er i gang med. Men Ap advarer mot å selge «høns i regnvær» og viser til salget av Forum kino for sju millioner, en eiendom som senere ble solgt videre for 33 millioner kroner.ETTERSLEP: Siden Bergen kommune ble strøket av ROBEK-lista, er det investert 3,4 milliarder kroner i skolebygg. De neste fire årene er planen å bruke 5,4 milliarder kroner på 30 skolebygg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere