Gå til sidens hovedinnhold

Besvimte mens kongen talte

Flere personer besvimte da kong Harald åpnet Stortinget tirsdag.

Se web-TV fra trontalen (gratis)

STORTINGET (Nettavisen): Kongen hadde følge av dronning Sonja og kronprins Haakon da han leste den første trontalen til den rødgrønne regjeringen tirsdag.

Trontalen er regjeringens erklæring om hva regjeringen vil gjøre den kommende stortingssesjonen. Talen inneholdt ingen politiske bomber, så det var slett ikke årsaken til at flere personer besvimte og måtte hjelpes ut av stortingssalen under talen.

Nei, årsaken til besvimelsene er at alle bør stå mens Kongen holder talen. Politikere har jo mange planer og mye på hjertet, og det er aldeles ikke lov å avbryte Kongen, så slike taler kan bli ganske lange ...

Dessuten hadde nok mange stresset mye på forhånd for å få på seg finstasen. Det er tross alt bare én gang i året de kongelige besøker Stortinget, og en slik feiring av demokratiet krever sitt. Mange stortingsrepresentanter hadde også tatt med seg barn og ektefeller, så stortingssalen var varm og tettpakket.

Gravide i fin form
Fiskeriminister Helga Pedersen (33) leste beretningen om rikets tilstand etter at kongen var ferdig med trontalen. Hun er nemlig regjeringens yngste medlem, og tradisjonen tro ble det hennes oppgave å fortelle at regjeringen mener at det står bra til i kongeriket.

- Jeg fikk teksten for noen dager siden, så jeg har øvd meg litt, sier Pedersen (Ap) til Nettavisen.

- Du er jo gravid, det ble ikke tungt å stå?

- Nei, jeg sto bare mens jeg leste. Jeg fikk en stol å sitte på. Det var bra for ellers hadde jeg vært i faresonen, smiler fiskeriministeren som har termin 14. desember. Etter planen skal hun jobbe fram til 15. november.

- Dere lo ganske mye mens Kongen talte. Hva var så morsomt?

- Vi synes det er hyggelig å være i Stortinget. Det er hyggelig at stortingsrepresentantene er tilbake på jobb. Så det er en morsom dag, sier Pedersen.

Heller ikke stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV), som også er gravid, besvimte.

- Jeg stod hele tiden, men jeg er i fin form, sier Sørensen. Hun er gravid med kollega Olav Gunnar Ballo (SV), og venter barn til nyttår.

Les også:En spesiell dag for Silvia

Jens vil vise måtehold
De i salen som ikke besvimte, kunne høre at «Norge er mulighetenes land» og at Jens Stoltenberg har tenkt å holde seg i skinnet.

- Norges olje- og gassformue gir store inntekter som skal komme senere generasjoner til gode. Vi vil legge vekt på en god forvaltning av oljeformuen. Vi vil legge handlingsregelen til grunn, leste Kongen.

Regjeringen går dessuten inn for å få et moderat lønnsoppgjør også til neste år.

Kongen sa også at Norge kommer til å opprettholde sitt engasjement i Afghanistan. Regjeringen vurderer nå hva de skal gjøre med anmodningen fra Nato om å bistå med soldater i Sør-Afghanistan der det er svært harde kamper mot taliban.

Økt integrering
I talen trakk dessuten regjeringen fram at de vil starte prøveprosjekter med elektronisk merking av voldsforbrytere. Regjeringen vil også fortsette kampen mot tvangsekteskap, og de vil legge fram en handlingsplan for integrering og inkludering av innvandrere.

Regjeringen lover full barnehagedekning innen utgangen av 2007. Det skal dessuten legges fram en nasjonal helseplan for 2007-2010, og neste år vil det bli lagt fram endringer i friskoleloven.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk