RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bildt anmeldt for korrupsjon

Foto: Scanpix/EPA
Sist oppdatert:
Det svenske Miljöpartiet anmelder utenriksminister Carl Bildt for korrupsjon og ber Bildt gå av.

Miljöpartiet ber Sveriges riksenhet mot korrupsjon granske Bildts håndtering av aksjeopsjonene i gass- og oljeselskapet Vistok Nafta.

Den svenske sjefsanklageren Christer van der Kwast gransker nå Bildts opsjoner for å avgjøre om det skal startes en formell etterforskning, melder Svenska Dagbladet.

- Nå er spørsmålet om det var en gave eller rett og slett en bestikkelse, sier partiets talsmann Peter Eriksson til TV4 søndag, ifølge Aftonbladet. Partiet mener Bildt bør vurdere å gå av.

- Vi har to ministre som har gått av på grunn av svart betaling av barnevakt og for ikke å ha betalt tv-lisensen. Dette handler jo om så utrolig my emer, sier Eriksson ifølge Expressen.

Utsatt posisjon
Da Bildt ble utnevnt til utenriksminister i oktober, sa han fra seg plassen som styremedlem i Vostok Nafta, som henter størstedelen av sine inntekter fra aksjer i det russiske gasselskapet Gazprom, som i sin tur vil bygge en rørledning gjennom Østersjøen.

I egenskap av sin stilling som utenriksminister har Bildt mulighet til å øve direkte innflytelse over Gazprom, og dermed havner han i en utsatt posisjon.

Beholdt opsjoner
Bildt fikk beholde sine aksjeopsjoner i Vostok Nafta. I løpet av høsten solgte han disse for 4,8 millioner kroner. Bildt har selv framstilt saken som om selskapets regler gjorde det umulig for ham å takke nei til opsjonene.

I senere tid har opplysninger i svenske medier pekt i motsatt retning, nemlig at Bildt egentlig ikke hadde krav på opsjonene ettersom han gikk frivillig og styret i etterkant besluttet at han skulle få beholde dem.

Riksdagsrepresentant Ulrica Messing fra Socialdemokraterna reagerer også. Hun krever nå en garanti fra statsminister Fredrik Reinfeldt om at Bildt ikke har lovet Vostok Nafta hemmelige motytelser.

- Alt etter boka
Selv hevder Bildt overfor TV4 at han har fulgt alle lover og regler. Han legger også vekt på at aksjeutviklingen i Vostok Nafta har vært svært positiv i løpet av de fire årene Bildt satt i styret.

- Den kompensasjonen jeg har fått er for det arbeidet jeg har gjort, sier Bildt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere