RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/EPA/JAN JOERGENSEN

Bill Clintons «tough love»

Sist oppdatert:
For ti år siden endret president Bill Clinton lovgivningen i USA for å gjøre slutt på sosialstøtte som livsstil. Norge kan lære av erfaringene.

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag var det nøyaktig ti år siden daværende president Bill Clinton satte navnetrekket sitt på en ny velferdslov i USA, med det kronglete navnet The Personal Responsibility and Work Opportunity Reconciliation Act of 1996.

Et viktig mål var å få sosialstøttemottagere, spesielt enslige mødre, i jobb. Demokraten Clinton hadde innsett at passiv mottagelse av sosialstøtte var blitt en livsstil for millioner av amerikanere, og spesielt mange sorte.

Pisk – tidsbegrensning av sosialstøtte – ble kombinert med gulrøtter, som arbeidsveiledning og skattefradrag for lavtlønte.

Kontroversielt
Dette var en revolusjon i sosialpolitikken i USA, og svært kontroversielt. Clinton var under press fra republikanske lovgivere i kongressen, som ville kutte hardt i en rekke velferdsordninger, ikke bare sosialstøtten. Samtidig ble han sett på som en sviker av venstresiden i sitt eget parti. Fra denne fløyen ble det spådd at endringene ville føre til en eksplosjon i fattigdom og spesielt i antallet fattige og hjemløse barn.

Ti år senere innrømmer de fleste kritikerne at det siste ikke skjedde. Antallet sosialhjelpsmottagere har falt fra 12,2 millioner i 1996 til 4,5 millioner i dag. Og de fleste av dem som ikke lenger er på sosialhjelp er kommet i jobb. Antallet som lever under fattigdomsgrensen har falt siden loven kom.

Nå skal en sterk økonomi utover 1990-tallet ha en del av æren for dette, og bildet er fortsatt ikke rosenrødt. Ulikhetene i USA er et hett tema for tiden og forsterkes trolig av store forskjeller i kvaliteten på utdannelse. Mange av dem som ikke lenger får sosialstøtte har lavtlønnsjobber og noen har ikke kommet inn i arbeidslivet i det hele tatt.

Likevel skal man i dag lete lenge etter kritikere som mener endringen gjorde mer skade enn nytte.

Arbeidslinja
I Norge har også politikerne siden midten av 1990-tallet sagt at «arbeidslinja» skulle være retningsgivende. Tankegangen var svært lik den som lå til grunn for den amerikanske kursendringen i 1996.

Men det faktiske resultatet i Norge har vært dårlig.

I 1996 var det 153.800 sosialhjelpmottagere i Norge. I 2005 var tallet 128.600 personer. Men samtidig har det vært en kraftig vekst i antallet uføretrygdede, fra 239.429 i 1995 til 319.691 i 2005. Sykefraværet har også økt i perioden.

Til tross for årevis med festtaler om «Inkluderende arbeidsliv», har dermed stadig flere havnet som passive støttemottagere. En kyniker vil kanskje si at det ikke er så rart så lenge mange tjener like mye eller mer på stønader, sammenlignet med å jobbe.

Ny mulighet
For tiden pågår arbeidet for fullt med å innarbeide den nye etaten NAV, som skal møte arbeidsledige og støttemottagere på en mer enhetlig måte enn dagens ulike kontorer.

Her ligger det en stor mulighet til å stimulere flest mulig til å komme ut av en passiv klienttilværelse og delta i arbeidslivet. Men dette skjer ikke av seg selv, og det hele vil avhenge av hvordan reformen blir gjennomført. Gjøres det feil, kan det sikkert også bli verre enn før – med enda flere passive klienter.

Muligheten er der nå. Den bør benyttes.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Bare noen milliarder til, please!
Børsens mørkemann
Kraftig dårlige forslag
Boligskatt kan gi svarteper
Tomt i Union-manesjen
Flykter fra drittværet
En runde til med øl
Billig triks om dyrt øl
Hurra for dyr strøm!
Slutt på renteøkning?
SV-vennens diktatorvenner
Urettferdige USA
Pengemaskiner
Misforstått kvartalsdebatt
Stryk til Norges WTO-innsats
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere