Biskop avbrøt homo-innlegg

Da biskop Laila Riksaasen Dahl ble klar over at lokalavisen fulgte med på talen hennes, avbrøt hun innlegget om homofili.

04.04.06 14:57

Det var under Ungdommens bispedømmemøte sist lørdag at biskopen Tunsberg i en «spørretime» svarte de unge på spørsmål om homofili.

Men da Riksaasen Dahl ble oppmerksom på at lokalavisen Hallingdølen satt i salen og dekket seansen, brøt hun tvert av.

- Sitter du og skriver? utbrøt biskopen midt under innlegget sitt, ifølge Hallingdølen.

Journalisten svarte bekreftende. Ifølge lokalavisen gjorde denne opplysningen biskopen tydelig provosert og hun sa at «det var uaktuelt å referere hennes utsagn på møtet».

«Du tør ikke snakke like fritt og tenke like høyt hvis du kan bli referert i avisa dagen etterpå.»

Hallingdølen skriver at de var invitert til å dekke Ungdommens bispedømmemøte på Ål sist helg, der 80 ungdommer deltok.

«Homofile kan reorienteres»
Homosaken har den siste tiden igjen skapt splid innen Den Norske Kirke, etter oslobisp Ole Christian Kvarmes utspill om at homofile kan «reorienteres» til heterofile hvis de oppsøker psykolog. - Religiøst kvakksalveri, smalt det tilbake fra Oslos byrådsleder Erling Lae, som selv er homofil.

Dagen etter rykket biskop Kvarme ut og beklaget i en pressemelding: - Jeg beklager at mine uttalelser har skapt usikkerhet om homofile blir akseptert med sin legning. Homofili er ikke en sykdom, sa Kvarme mandag 27. mars.

Tunsberg bispedømmekontor oppplyser tirsdag formiddag til TV 2 Nettavisen at Laila Riksaasen Dahl er på bispemøte hele dagen, og ikke er tilgjengelig for kommentar.

Hennes kollega på bispedømmekontoret, undervisningsrådgiver Thorbjørn Anvik, var imidlertid til stede under seansen lørdag.

- Tatt på senga
- Du tør ikke snakke like fritt og tenke like høyt hvis du kan bli referert i avisa dagen etterpå. Jeg opplevde ikke at biskopen gikk til verbalt angrep på journalisten, men hun ville gjerne vite hva som kom til å stå på trykk, sier Anvik til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at Riksaasen Dahl ikke sa noe som ikke kan refereres, men at «det handler rett og slett om at hun fryktet at nyansene skulle forsvinne».

Han sier han som ansvarlig arrangør for ungdommens bispemøte synes episoden er kjedelig.

- Du kan si det er uheldig å be om å få se en journalists notater, men hun reagerte fordi hun ble så overrasket. Hun ble rett og slett tatt på senga, sier Anvik.

- Bare trist
- Men biskopen var vel klar over at møtet var åpent og at hun ikke kan kreve å på forhånd å få vite hvem som sitter i salen?

- Biskopen spurte i begynnelsen om det var presse til stede, og da fikk hun ikke svar fra noen journalist. Men Hallingdølens journalist kom etter hvert og tok bilder – og det oppfattet ikke biskopen.

- Vil Riksaasen Dahl gi noen beklagelse til Hallingdølen?

- Det kan jeg ikke svare på, jeg synes bare det er trist at det ble slik, og jeg skjønner at journalisten opplevde det ubehagelig, sier Anvik.

- Rykende uenige
Undervisningsrådgiver Thorbjørn Anvik sier at Riksaasen Dahl på spørsmål fra ungdommene fortalte «objektivt og greit» om hvordan Kirkens lærenemd har kommet fram til at det er tillatt å se på homofili på to måter innenfor Kirken.

Kvarme og Riksaasen Dahl står for ulike syn.

- På kammerset er de jo rykende uenige, men Riksaasen Dahl vil ikke drive polemikk på dette i media, sier Anvik.

Tunsberg-bisp Riksaasen Dahl har gjort rede for i sitt syn på homofile i uttalelsen «Derfor endret jeg syn», som du kan lese i sin helhet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag