*Nettavisen* Nyheter.

Bjarne Håkon Hanssen tror på borgerlig seier

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Selv om Jens på ingen måte har gitt opp.

17.06.13 14:07

HOTEL CONTINENTAL (Nettavisen): Tidligere helse- og omsorgsminister, landbruksminister og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), har ikke tro på rødgrønn valgseier.

- Slik jeg følger situasjonen, så er det veldig vanskelig å se noe annet enn at det er en klar sannsynlighetsovervekt for en borgerlig valgseier, sa Hanssen på et frokostseminar om stortingsvalget i regi av PR-byrået First House mandag formiddag.

Den tidligere Ap-statsråden er nå kommunikasjonsrådgiver for First House.

Les også: Dårligste måling for Ap på over to år

- Har ikke innsett nederlag
Hanssen mente imidlertid at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kke har gitt opp håpet om nok en valgseier.

- Jeg er ganske trygg på at Jens Stoltenberg ikke har innsett noe nederlag. Han i god form og vil drive en tøff valgkamp, sa han, og påpekte:

- Man skal ikke undervurdere Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg og LOs apparat når de kommer skikkelig i gang.

Les Gunnar Stavrums blogg: Løpet er kjørt for de rødgrønne

Men jobben blir vanskelig, skal vi tro meningsmålingene. De rødgrønne partiene ligger et godt stykke bak de borgerlige partiene, og på toppen troner Høyre.

- Det er ikke slik at man har erkjent noe valgnederlag i Arbeidepartiet eller i den rødgrønne leiren, man har lyst til å gi det en skikkelig fight. Men det ser jo ikke optimistisk ut for dem, sa Hanssen, og la til:

- Sannsynlighetsovervekten går klart i retning av en borgerlig valgseier. Og - jeg tror Høyre kommer til å regjere alene, sa Hanssen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Enkeltsaker kan endre
Også tidligere Høyre-politiker Morten A. Meyer, og tidligere Frp-politiker Tor Mikkel Wara - som nå begge er lobbyister for First House - kom med sine meninger om valget.

- Jeg tror det er åpenbart for de fleste at det er sannsynlighetsovervekt for en borgerlig valgseier, sa også Meyer.

- Men samtidig så har vi opplevd valg tidligere hvor enkeltsaker, eller større saker hvor man ikke forsto rekkevidden av når valgkampen startet, har påvirket valgkampen og flyttet store velgergrupper, sa han.

Han påpekte samtidig at bakgrunnstallene for de siste meningsmålingene, viser at Høyre har en stemmereserve og ikke har nådd sitt beste mulige resultat.

- Mer opptatt av fornuft enn følelser
- Det er fortsatt en reserve igjen, sa Meyer, og la til:

- Kanskje valgets største spenningsmoment, er hvem som har «Stortingets kinosal» etter valget. For de som ikke vet hva det betyr, er det for det største partiet på Stortinget.

Det samkjørte panelet mente Solberg og Stoltenberg har en del felles egenskaper.

- De er begge faktaorientert, mer opptatt av fornuft enn følelser og begge passer til bildet av «slike politikere vil vi ha»: De har begge enorm arbeidskapasitet, har mye energi og vil finne gode løsninger, påpekte Meyer.

- Klarer ikke ta igjen forspranget
Tor Mikkel Wara trodde også at de borgerlige partiene går seirende ut av valget.

- Jeg tror på en borgerlig valgseier, sa Wara.

Han ga tre grunner for at han tror de rødgrønne taper:

- For det første så er forspranget til de borgerlige er for stort. Det andre er at det i 2008 kom en finanskrise som skapte uro hos velgerne, og det gjør at man gjerne vil ha det man har. Det tredje er at de borgerlige partiene lærte noe av valget i 2009, at det kaoset og spriket som var på borgerlig side, det taper man valg på, sa Wara.

- Erna ikke mest karismatisk
Hanssen påpekte at det i 2009-valget var Frp-leder Siv Jensen som var den mest fremhevede, borgerlige statsministerkandidaten.

- Jeg tror at velgerne var åpne for noe nytt og spennende, men ikke så spennende, sa han, til latter fra salen.

- Når de nå i dag er så avklart på borgerlig side, med at det er Høyre og Erna som er den åpenbare statsministerkandidaten, så styrker det borgerlig side. Erna er kanskje ikke den mest karismatiske norske politikeren, men hun fremstår som veldig trygg. Det blir ikke veldig galt med Erna, tror jeg mange mener, sa den tidligere Ap-statsråden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.