RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørnøys «Blekkulfer»

Sist oppdatert:
Siri Kalvig og Thorbjørn Berntsen skal hjelpe miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) med å få sving på miljøvernet.

- Hvis vi ikke klarer å få til et sterkt miljøengasjement i befolkningen, klarer vi ikke å oppfylle løftet i Soria Moria-erklæringen om at vi skal gjenreise Norge som miljønasjon, sier Bjørnøy.

Mandag lanserte hun og Forum for utvikling og miljø Siri Kalvig, Thorbjørn Berntsen og biskop Finn Wagle som miljøambassadører for FN. De tre skal skape blest og engasjement om FNs miljøprogram UNEP.

Kalvig var grønn
Både Kalvig (34) og Berntsen (70) er mer enn klare til å røske opp i miljøvernet både i Norge og internasjonalt. Wagle er for tiden sykmeldt.

Kalvig var i sin ungdom aktiv i Natur og ungdom, Unge Venstre og Framtiden i våre hender. I ren protest syklet stavangerjenta rundt i Oslo med munnbind.

- Jeg var skikkelig grønn. Senere begynte jeg i næringslivet, og da ble engasjementet mer gråhvitt. Jeg ser på ambassadørjobben som en kjempefin mulighet til å hente fram ungdomsidealismen igjen, sier Kalvig, som har hatt stor suksess med det kommersielle værselskapet Storm Weather.

34-åringen har hovedfag i meteorologi, og er spesielt opptatt av klimaspørsmål.

- Debatten om hvorvidt klimaendringer er påvirket av forurensing eller ikke, provoserer meg veldig. Den debatten kan vi bare parkere med det samme, sier hun.

Vil holde styr på Bjørnøy
Tidligere miljøvernminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Berntsen, tror det nytter å være miljøvernambassadør.

- Jeg holder mange foredrag rundt omkring. Det er mye engasjement blant folk i alle aldersgrupper. Men politikerne er for dårlige til å skape realistiske muligheter for at folk kan være miljøvennlige, sier han, og får hjelp av sin nye kollega.

- Ja, det gjelder for eksempel søppelkasting. I Stavanger har vi fått kildesortering med grønne og brune poser, selv om det var sterke protester fra Frp. Nå får jeg dårlig samvittighet når jeg besøker min svigermor i Oslo, der det ennå ikke er kildesortering. Slik tror jeg det er for alle, vi ønsker å være miljøvennlige, sier Kalvig.

Angriper Bondevik
Bjørnøy er enig med Berntsen i at politikerne må gjøre noe. I forrige uke ble det kjent at Norge har rast fra 2. plass til 18. plass på Environmental Performance Index for 2006. Bjørnøy mener at Bondevik-regjeringen har ansvaret for at Norge skårer så dårlig.

- Min største kritikk overfor den forrige regjeringen, er at den gikk fra store ord til lite handling. Vi må ha en mye større satsning på for eksempel fornybar energi. Vi ligger langt etter de andre nordiske landene blant annet i bruk av biodisel. Og når det gjelder vern av skog, ligger Danmark langt foran oss, og det er et land som ikke har mye skog, sier statsråden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere