*Nettavisen* Nyheter.

Blått opprør mot reservasjonsadgang

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB Scanpix)

28.01.14 07:38

Mange Høyre-topper setter foten ned for helseminister Bent Høies forslag om å gi fastlegene adgang til å reservere seg mot aborthenvisning.

Fristen i høringsrunden er 30. april, men allerede nå sier 18 Høyre-ordførere et klart nei til å gi kommunens fastleger muligheten til å reservere seg mot å henvise sine pasienter til abort, skriver Dagsavisen.

Dersom resten av partiets tillitsvalgte velger å innta samme standpunkt, vil det få konsekvenser for lovendringens gjennomslag ettersom 53 prosent av landets befolkning bor i en Høyre-styrt kommune.

Tre stemmer
Som NTB skrev mandag, sier det politiske flertallet flere steder i landet nei til å gi sine fastleger muligheten til å reservere seg. Dette gjelder blant annet storbyene Bergen og Oslo, der Høyre-ordførerne Trude Drevland og Fabian Stang har uttalt seg krystallklart om saken.

Til Dagsavisen sier ordførerne i Porsanger, Søgne, Vestvågøy, Lindesnes, Bindal, Stryn, Bærum, Fjell, Randaberg, Moss, Ballangen, Halden og Vestby at de likevel vil si nei til sine fastleger dersom regjeringens forslag til lovendring blir vedtatt.

Bare tre stemmer gir Høyre, KrF og Frp det avgjørende flertallet i Stortinget for lovendringen. Ifølge Dagsavisen er flere representanter i begge de to regjeringspartiene motstandere av reservasjonsadgang for fastleger.

Men til tross for at det er tradisjon for å la enkeltrepresentantene avgjøre selv i verdispørsmål, svinger regjeringspartiene partipisken for å sikre at samarbeidsavtalen står fast, skriver Dagsavisen.

Kommunenes ansvar
Helseminister Bent Høie trosset mandag innvendingene fra KrF og fastholdt at det er kommunene selv som skal bestemme om fastlegene får reservasjonsadgang.

- Høringsutkastet legger opp til det. Mitt utgangspunkt er at dette er kommunenes ansvar allerede i dag, og jeg ønsker å videreføre dette prinsippet, sa Høie til NTB.

Han avviser dermed at lovforslaget ligger utenfor det de fire samarbeidspartiene ble enige om i samarbeidsavtalen.

Reservasjonsordningen var en av KrFs seire i avtalen, men sentrale KrF-politikere frykter nå at kommunene kommer til å stemme ned hele reservasjonsrettsordningen. De mener ordningen blir uthult med regjeringens høringsforslag, og krever derfor nye forhandlinger.

Nye forhandlinger
- Ja, vi må sette oss ned med regjeringspartiene etter at høringsrunden er over, slik at vi kan få til et forslag til Stortinget som alle tre kan være fornøyd med, sier parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen til Dagsavisen.

Overfor NTB slo han i helgen fast at høringsrunden må ende i konkrete, nasjonale retningslinjer for hvordan kommunene skal forholde seg til fastleger som ønsker å reservere seg mot å henvise til abort.

Eilif Haaland i Foreningen for reservasjonsrett for helsepersonell beklaget mandag utviklingen på det sterkeste.

- Det er meget betenkelig at alvorlige, etiske spørsmål gjøres til gjenstand for et politisk spill i det enkelte kommunestyre. Det virker aldeles galt på meg at kommunene skal kunne overprøve et stortingsvedtak, sier han til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.