RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir slaktet - sitter trygt

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
Lederen for Norges Offiserforbund og Befalets Fellesorganisasjon beskylder forsvarsministeren og Frisvold for å luke ut folk som ikke er enige med dem. Men Devold sitter foreløpig trygt.

- Samarbeidet med forsvarsministeren og forsvarssjefen går knirkefritt hvis en er enig. Hvis en er uenig blir en satt på utsiden, sa lederen for Befalets Hovedorganisasjon, Didrik Couchero, i den åpne høringen i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité i dag.

Lederen for Norges Offisersforbund, Petter A. Moe, var enig i den svært alvorlige kritikken.

-Det er min oppriktige mening at det har utviklet seg et slags system i forsvarsdepartementet at man er engstelig for å legge fram forslag som ikke er sikker på at den politiske ledelsen synes om, fulgte, sa Moe.

- Ingen dialog
De tok generalinspektør Lars J. Sølvberg, som har fått beskjed om at han vil få sparken, sterkt i forsvar, og understreket at samarbeidet fra generalmajornivå er veldig godt. Men på nivået over, på forsvarsminister- og forsvarssjefnivå, er det ingen dialog, ifølge Moe og Couchero.

- I 2004 kastet vi om på hele hæren, det berørte 10.000 mennesker. Det har vært et veldig godt samarbeid på generalmajornivå og nedover. De respekterer Hovedavtalen og resten av avtaleverket. Forsvarssjefens og forsvarsministerens ansvar er noe helt annet når det gjelder å følge regelverket. Klimaet er så dårlig at det aldri har vært verre, sa Moe.

- Vil ta initiativ
Forsvarsminister Krohn Devold bekreftet at det er et dårlig klima mellom henne og noen av organisasjonene i Forsvaret.

- Jeg vil presisere at det er forskjellige nyanser mellom de ulike organisasjonene. Med noen av organisasjonene har jeg et utmerket samarbeid. Jeg ser klart at det er et forbedringspotensial, og vil ta initiativ slik at det i alle fall oppleves slik at jeg har interesse, svare Devold da hun fikk mulighet til å kommentere høringen til slutt.

Valle sjokkert
- Det er sjokkerende å høre at folk som ikke er enig med ministeren og forsvarssjefen blir stengt ute, men jeg har hørt det før, sier lederen for kontroll – og konstitusjonskomiteen, Ågot Valle (SV), til TV 2 Nettavisen.

Både hun, Carl I. Hagen (Frp) og Kjell Engebretsen (Ap) synes at de fortsatt står med mange ubesvarte spørsmål etter høringen om milliardsprekken for 2004 er avsluttet. Men ingen av dem vil si nå at oppvasken vil føre til at de vil stille mistillitsforslag mot Devold.

- Jeg må først gå igjennom referatet nøye. Jeg er opptatt av at Stortinget ivaretar sin kontrollfunksjon. Jeg registrerer at Devold legger seg flat hver gang og sier at hun har kontroll, men spørsmålet er om hun har det, sier Valle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere