Gå til sidens hovedinnhold

Boikotten kan ha ødelagt prøvene

Boikotten av de nasjonale prøvene kan ha gjort det umulig å offentliggjøre resultatene. Kristin Clemets departement jobber nå på spreng med å skaffe oversikt over omfanget av boikotten.

- Et faglig utvalg kom i fjor med en vurdering av hvordan prøvene var gjennomført og hvor stor deltakerprosenten burde være. Det samme vil skje i også i år, sier statssekretær Helge Ole Bergesen (Høyre) til TV 2 Nettavisen.

I fjor mente fagutvalget at det ikke ville være faglig forsvarlig å offentliggjøre resultatene av de omstridte nasjonale prøvene hvis ikke minst 90 prosent av elevene hadde besvart dem.

Her kan du sjekke hvordan din skole gjorde det ved fjorårets prøver.

På grensen
Nå melder Elevorganisasjonen at minst rundt 10 prosent av elevene har fulgt oppfordringen om å boikotte torsdagens nasjonale prøve.

Det betyr at en evaluering av årets prøver henger i en tynn tråd.

Departementet jobber nå på spreng med å skaffe sin egen oversikt over omfanget av boikotten.

- Vi får våre egne tall fra fylkesmennene, sier Bergesen.

- Står Clemet fast ved at elever som boikotter prøvene bør få nedsatte karakterer?

- Hun har sagt at boikott kan få konsekvenser for standpunktkarakteren og ordenskarakteren. Samtidig understreker vi at den enkelte lærer skal sette karakterene, det skal ikke vi gjøre, sier statssekretæren.

Han legger samtidig ikke skjul på hva han mener om elvene som har boikottet prøvene.

- Det er usolidarisk, hensynsløst og dypt udemokratisk. Spesielt svake elever blir skadelidende fordi boikotten hindrer en tilbakemelding til kommunen om hvem som trenger ekstra hjelp.

Ny evaluering
Elevorganisasjonen har nå avsluttet boikotten, men noen elever truer fortsatt med å legge neste test, som skal være på onsdag, ut på Internett.

De første nasjonale prøvene ble gjennomført våren 2004, med lesing og matematikk på 4.- og 10. trinn, og engelsk skriving og lesing på 10. trinn. Prøvene er obligatoriske og av inntil to timers varighet.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken