RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Bomhore, hjernevasket, dum, blond»

Foto: Inge Fjelddalen, telemarksavisa
Sist oppdatert:
Mottar hets og hatmail

Ungdomspolitiker Maria Honerød (20) ble skjelt ut på det groveste fordi hun var for å innføre bompenger i Grenland, skriver Telemarksavisa.

«Har du røyket sopp?»»Du er ung og dum.» «Foreldrene dine burde bli tiltalt for omsorgssvikt.» «Hjernevasket Hitlerjugend.» «Avgiftshore!» «Jævla politikerfitte».

Disse ordene har politikerne Maria Honerød og Hilde Moi Felle fått slengt etter seg på internett de siste dagene. De har valgt å engasjere seg for Bypakke Grenland og bompengefinansiering, og har måttet svi for det.

Hatmailer
- Jeg har fått personlige beskjeder på Facebook der folk skjeller meg ut og latterliggjør meg. Bare de siste to dagene har jeg fått 15 mailer med personhets, sier Maria Honerød, som er bystyremedlem for Arbeiderpartiet i Skien bystyre.

Hun har vært med på å behandle kontroversielle saker tidligere, men ikke før på onsdag har hun opplevd å bli æreskjelt på det groveste på grunn av politiske valg.

Hun var invitert til å holde en tale til forsvar for Bypakke Grenland under en demonstrasjon mot bompenger på Handelstorget. Fordi hun stakk hodet frem og sa sin ærlige mening, fikk hun sterke reaksjoner fra publikum og på nettet.

- Det var flere som krevde at jeg sier fra meg rollen som folkevalgt fordi jeg er ung og dum, forteller Honerød til ta.no.

- Lar oss ikke kneble
På Facebook-siden «Nei til Bomfinansiert Bypakke Grenland», som har over 7000 medlemmer, ble det lagt ut en lang tekst om Honerød, som kritiserte henne for å være naiv, nedlatende, arrogant og hånlig. Det trigget andre kommentarer som var direkte personangrep mot henne.

- Jeg ble lei meg og forbannet. Det er så lite konstruktivt å bruke så stygge ord om folk som tør å si sin mening, sier Honerød.

Innlegget har blitt fjernet fra siden etter at hun rapporterte det.

Hilde Moi Felle (19) fra Nissedal, Senterpartiets ungdomskandidat til høstens stortingsvalg, fikk liknende reaksjoner da hun sto frem i mediene med sitt syn.

- Jeg har blitt kalt blond og uvitende, og jævla politikerfitte. Man må bare le litt av det. Alvorlig talt, har ikke disse personene noe annet å finne på. De knebler ikke meg. Tvert imot får jeg lyst til å provosere dem enda mer, sier Moi Felle.

- Går på kvinner
Hun mener netthetsen hindrer unge kvinner fra å delta i den offentlige debatten og engasjere seg politisk.

- Vi tåler dette. Men det kan ta fra folk lysten til å engasjere seg politisk, mener Moi Felle.

De karakteriserer hetsen som et samfunnsproblem, fordi det ofte er unge kvinner som er skyteskiver.

- Hadde jeg vært gutt hadde jeg ikke opplevd dette. Kanskje folk ser på oss som et lett mål, eller at de føler seg truet av oss, sier Sp-politikeren.

Spørsmålet de stiller seg, er hvor mye man skal tåle som politiker. Er man fritt vilt?

- Mange sier at vi fortjener å bli hetset, fordi vi tross alt er politikere, Det er en vanlig begrunnelse. Vi har på en måte bedt om det, og derfor mener folk at de kan si hva som helst, sier Moi Felle.

- Men jeg tolererer ikke at noen prater til meg på den måten. Det skal være mulig å engasjere seg uten å bli utsatt for grov hets, sier Honerød.

- Skal holdes på et saklig nivå
- Det er naturligvis ikke ønskelig at noen skal føle seg støtt av det som skrives, og vi er de første til å beklage om så har skjedd. Vi ønsker å bidra til at debatter holdes på et saklig nivå.

Det sier Rune Tollefsjord, som er ansvarlig for Facebook-siden «Nei til bomfinansiert Bypakke Grenland».

Han ble fredag kontaktet av politiet, og bekreftet til dem at innlegget Honerød sikter til er slettet.

- Jeg har også bedt politiet om at de formidler en beklagelse til henne og en unnskyldning fra meg, og jeg forsto det slik at dette ble akseptert og godtatt, sier Tollefsjord.

Han konstaterer at det er mange som skriver på Facebook-siden, og at noen av innleggene bærer preg av sinne og skuffelse over politikerne.

- Og det er et slikt innlegg Honerød har reagert på, som dreide seg om ting hun har skrevet på sin personlige blogg. Facebook-siden blir moderert fortløpende, og upassende innlegg blir tatt bort. Det har dessverre vært flere eksempler på ganske «hard skyts» i saken om bompengefinansiering, og det har antakelig vært skrevet ting som ikke burde vært skrevet i opphetede diskusjoner, sier Tollefsjord, som personlig skrev på Facebook-siden og skrøt av Honerøds saklighet og gode engasjement i en pågående diskusjon.

- Så det har med andre ord vært positive ting som er nevnt rundt hennes debattinnlegg også, sier Tollefsjord.

Les flere saker fra Telemarksavisa!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere