RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik: - Svært gledelig

Sist oppdatert:
SLOTTSBAKKEN (TV 2 Nettavisen): - Jeg synes dette er en veldig gledelig tildeling, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. Men han forventer diskusjon.

Bondevik mener tildelingen til den afrikanske miljøaktivisten Wangari Maathai gir fredsprisen en ny dimensjon, ved at arbeidet for økologisk bærekraftig utvikling knyttes til arbeidet for fred og menneskerettigheter.

- Jeg er svært glad for at Wangari Maathai er tildelt Nobels Fredspris for 2004, for sin innsats for bærekraftig utvikling, demokrati og fred. Maathai er en kvinne som er fredsprisen verdig, sier statsminsteren.

Modig
Han betegner Wangari Maathai som en banebrytende kvinne i Afrika.

- Hun har ledet an i arbeidet for fattigdomsbekjempelse, demokratiske retter for kvinner og bærekraftig utvikling. Hun har også markert seg i arbeidet for fred og sikkerhet gjennom deltakelse i FNs generalsekretærs rådgivende nedrustningsutvalg, sier statsministeren.

Bondevik forventer at det blir en diskusjon om utdelingen fordi komiteen har foretatt et utradisjonelt valg, men ser ikke dette som noen svakhet. Han viser til at Nobelkomiteen flere ganger har foretatt kontroveriselle tildelinger.

- Dette er et modig, men et viktig grep, sier statsministeren.

- Synes du det er en fordel at komiteen denne gang ikke griper direkte inn i pågående storkonflikter?

- Nei, jeg synes ikke nødvendigvs det. Nobelkomiteen har tidligere grepet inn i prosesse, for eksempel i Sør-Afrika, og det har i ettertid vist seg å være positivt. Men denne gang har de valgt en afrikansk kvinne for første gang, og det synes jeg fortjener full støtte, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Uselvisk
Bondevik sier han har en dyp respekt for Maathais uselviske innsats for de fattige, for kvinners rettigheter, for miljøet, for demokrati og fred.

- Maathais arbeid representerer nestekjærlighet, omsorg og solidaritet i praksis. Gjennom sin innsats for demokrati og medbestemmelse, særlig for de fattige, er hun en uredd forkjemper for menneskeverdet.

Statsministeren vil symbolsk delta i arbeidet med å plante trær i Kenya, når han neste uke planter et tre under sitt besøk i Nairobi i Kenya. Han har ikke møtt prisvinneren personlig før, og vet heller ikke om det lar seg gjøre å få til et møte når han er i Kenya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere