Borten begraves på statens bekostning

- Når bonden på Ler talte, lyttet mange, sier statsminister Kjell Magne Bondevik etter Per Bortens død. Regjeringen ærer Sp-høvdingen med begravelse på statens bekostning.

20.01.05 16:16

Regjeringen har torsdag besluttet å ære tidligere statsminister Per Bortens minne ved at hans gravferd skal foregå på statens bekostning.

- Det er med sorg vi i dag har mottatt meldingen om at tidligere statsminister Per Borten er død, 91 år gammel. Med ham er en sentral politiker i etterkrigstidens Norge borte, skriver statsminister Kjell Magne Bondevik i en pressemelding.

- Som kommunepolitiker siden 1939 og rikspolitiker siden 1949, var det med solid ballast Borten i 1965 tok fatt på det som skulle bli mer enn fem års sammenhengende tjeneste som sjef for en regjering utgått av Senterpartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, skriver Bondevik.

- Både før og etter sin regjeringstid var Borten en sentral og respektert politiker på Stortinget og i Nordisk Råd. Og etter at han forlot Stortinget i 1977, sørget han heldigvis for at vi ikke glemte ham. Når bonden på Ler talte, lyttet mange, skriver statsminister Kjell Magne Bondevik.

Tidligere statsminister Per Borten døde torsdag på St. Olavs hospital i Trondheim. Sp-høvdingen fra Ler i Sør-Trøndelag ble 91 år gammel.

Borten hylles som en av etterkrigshistoriens mest markante profiler, blant annet av Kåre Willoch, som satt i Bondevik-regjeringen som handelsminister.

- De stridigheter som oppsto i EU-konflikten må ikke overskygge bildet ava en raus og utadvendt politisk høvding , som hadde lett for å vinne folkets tillit, sier Kåre Willoch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.