*Nettavisen* Nyheter.

Brende kaller inn til givermøte om Sør-Sudan

Utenriksminister Børge Brende (H) innkaller på oppfordring fra FN til et internasjonalt givermøte for Sør-Sudan i Oslo. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Utenriksminister Børge Brende (H) innkaller på oppfordring fra FN til et internasjonalt givermøte for Sør-Sudan i Oslo.

– Det er akutt behov for 1,4 milliarder kroner i nødhjelp til Sør-Sudan. Hvis det ikke kommer på plass går de en tøff tid i møte med mangel på mat og medisiner, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Da Brende besøkte Washington denne uken fikk han en forespørsel fra FN og generalsekretær Ban Ki-moon om å samle det internasjonale samfunn til et møte i Norge for å hjelpe Sør-Sudan.

– Sør-Sudan er i en humanitær krise som følge av den væpnede konflikten i landet. Det kan vi ikke sitte stille og se på, sier Brende.

Bare 30 prosent av det anslåtte behovet for humanitær bistand er så langt sikret. Giverlandsmøtet holdes i Oslo i mai.

Over en million av Sør-Sudans innbyggere er på flukt. Opp mot 300.000 av disse er flyktninger i nabolandene. Fire millioner mennesker trenger matvarehjelp, og tallet fryktes å øke dramatisk om ikke omfattende nødhjelp kommer inn.

– Fra norsk side har vi så langt bevilget 100 millioner kroner til humanitær innsats. Vi vil også legge om den norske bistanden for å bedre kunne møte de humanitære behovene i Sør-Sudan, sier Brende. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.