Gå til sidens hovedinnhold

Brudd i forhandlingene

LO og NHO har ikke klart å bli enige om lønnsoppgjøret.

Det er LO som har brutt meklingen. Annonseringen skjedde på en pressekonferanse på Riksmeklingsmannens kontor.

Dermed kan det gå mot streik. Sektorer som blir rammet av streiken er blant annet bygg og anlegg, bilverksteder, Operaen og renhold. Streiken starter onsdag 2. april.

- Og så blir det lite øl og mineralvann for de som er interessert i det, sier LO-leder Roar Flåthen.

Til sammen vil LO ta ut 37.426 arbeidstakere av totalt 200.000 innen NHO-bedriftene dersom det blir streik. Se hvordan du vil rammes av en streik i faktaboksen til høyre.

I tillegg til LO varsler fagorganisasjonen YS også brudd i sine forhandliger. YS vil til å ta ut 3.500 av de 26.000 medlemmene som er omfattet av meklingen. YS tar ut folk innen telekommunikasjon, kraftverk i energisektoren, elektrofag i industrien, oljeservice, i sambandstjeneste på fartøyer og innenfor ambulansetjenester.

Busselskaper og luftfart holdes utenom i denne omgang.

Sjekk hvem som tas ut i LO-streik her (Ekstern lenke)

LO har tidligere uttalt at de velger å holde seg unna dagen 1. april - for å unngå at folk skal tro det er en aprilspøk...

- Jeg har ikke fått tid til å vurdere listen ennå, men det er et stort uttak, sier NHO-direktør Finn Bergesen jr.

Redder ikke Jens
Flåthen sier han ikke kan redde den rødgrønne regjeringen for enhver pris. Det endelig forslaget skal ut på uravstemning i LO.

- Vi går inn i forhandlinger nå og vil gjøre det vi kan for å unngå streik. Men vi kan ikke anbefale et resultat som vi ikke tror på, sier han.

Partene skal møtes til ny mekling søndag og har frist til 1 april klokken 24.00 for å bli enige. Det LO nå gjør er å vise muskler i forhandlingene.

- Vi har tatt ut noen fler enn vi pleier, men forsøker å skjerme liv og helse, sier Flåthen.

Hemmelig møte
Flåthen og Bergesen jr. hadde et møte med statsministeren på onsdag for å se om partene kan bli enige om lønnsoppgjøret, skriver Dagens Næringsliv. Men møtet førte altså ikke til at det det ble enighet mellom partene. De vil ikke si fredag hva som førte til bruddet i meklingen eller om de tror det blir nye møter med Stoltenberg.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under)

224562

Vond hodepine
Hovedkonflikten i meklingen er den nye Afp-ordningen som skal på plass fra 2010. Ordningen er blitt arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) nye, store hodepine. Den kolliderer nemlig fullstendig med hovedtanken i pensjonsforliket som Stortinget er blitt enig om; nemlig at det skal lønne seg å jobbe etter at en er blitt 62 år.

i tillegg til Afp har har LO krevd kjøpekraftsforbedring til alle og særskilte lav- og likelønnstillegg, forbedringer i lønnsvilkårene til lærlinger og forbedringer i finansieringen av opplærings- og utviklingsfondet.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg