RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brustad bet tilbake

Sist oppdatert:
Sylvia Brustad ble utsatt for harde angrep om løftebrudd i helsesektoren i spørretimen i Stortinget onsdag.

Tøffest gikk det for seg i duellene mellom helse- og omsorgsminister Brustad (Ap) og Høyres Inge Lønning og Børge Brende.

- Vi har sørget for fire milliarder kroner mer enn den forrige regjeringen til helsesektoren. Der satt Børge Brende, og derfor vil jeg ha meg frabedt kritikk fra ham i denne saken, sier helse- og omsorgsminister Brustad til TV 2 Nettavisen.

Syrlig
I spontanspørretimen Lønning viste til et intervju med Brustad i Dagsavisen for en uke siden. Der hun hamret løs på Høyre og Fremskrittspartiet for hvordan de bestyrer eldreomsorgen i Oslo. Deretter listet Lønning opp eksempler på Ap-styrte fylker og kommuner som har store mangler innen eldreomsorgen, og avsluttet syrlig spørsmålet slik:

- Hender det statsråden tar seg tid til å bli opprørt over mangler også i Arbeiderpartistyrte kommuner?

Brustad kunne forsikre at hun gjorde det, og ble irritert da Lønning mente svaret var så dårlig at han var i tvil om han skulle takke for det.

- Lønning kan umulig vite hva jeg gjør i mitt daglige arbeid, og jeg kan forsikre at jeg jobber med dette både natt og dag, sa Brustad.

Verdens beste
Også Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik listet opp en rad medieoppslag om pengemangler i helsesektoren, og minnet om at oljeformuen flommer over. Han lurte på om Brustad kunne love mer penger i revidert Nasjonalbudsjett, men fikk ingen konkrete løfter.

- Men vi har et av verdens beste helsetilbud. Det skal vi fortsette å ha, slo Brustad kategorisk fast.

Representanter fra alle opposisjonspartiene fulgte opp og pepret statsråden med kritiske helse-spørsmål fra mange innfallsvinkler.

Høyres Børge Brende tok to runder med Brustad om pengemangel ved St. Olavs Hospital i hjembyen Trondheim. Både i den muntlige og den skriftlige spørretimen beskyldte han den rødgrønne regjeringen for grove løftebrudd. St. Olavs Hospital har varslet at de legger ned 80 sengeplasser 1. mai for å spare 80 millioner kroner.

- I denne saken har jeg ingen dårlig samvittighet, repliserte Brustad, og viste til at den rødgrønne regjeringen har sørget for ekstra sykehus-penger – også til dette sykehuset. St. Olavs og helse Midt-Norge står i en særstilling og har fått mer penger enn andre, sa Brustad.

- Helt utrolig
- Jeg er opprørt, svarte Brende, og mente Brustad hørtes ut som tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen.

- Da han sa at den forrige regjeringen ikke hadde mer penger til St. Olav uttalte statsrådene Trond Giske og Øystein Djupedal at dette var «hjelpeløst» av Høyre. Når vil Arbeiderpartiet bla opp millionene de lovet i valgkampen, undret Brende.

- Hvordan oppfatter du dette kjøret fra opposisjonen?

- Det er helt utrolig. Jeg synes det er en veldig god regel å feie for egen dør først. Helsesektoren ville tross alt hatt langt mindre penger med den forrige regjeringen, sier Brustad. Og vil altså ha seg frabedt kritikk fra blant annet Børge Brende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere