Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brustad vil gi ungdom kokebok

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen
Sist oppdatert:
Statsråd Syliva Brustad går nå til kamp for å få oss til å spise sunt.

- For første gang i historien lager vi en plan der vi kommer med konkrete råd om hva en bør spise, sier Brustad (Ap) til Nettavisen.

Brød til frokost
Mandag formiddag la hun fram kostholdsplanen der hele 12 departement og over 100 fagpersoner har gitt sine råd om hva som skal til for å få en sunn kropp og god helse.

- Vi vil gi konkrete råd for blant barnehager, arbeidsplasser og eldre, sier Brustad, som selv har spist brødskive med kaviar og drukket juice og te til frokost.

- Hvorfor skal vi ha tiltro til en slik plan når de rødgrønne har løpt fra løftene om gratis lunsj i skolene, og skolene ennå ikke engang har fått gratis frukt og grønt?

- Regjeringen har sagt i Soria Moria-erklæringen at vi i løpet av en Stortingsperioden (før 2009, red. anm.) skal ha gratis frukt og grønt i skolene. 45 prosent av skolene har nå en abonnementsordning.

Kokebok til elever
Brustad vil blant annet dele ut en grunnleggende kokebok til hverdagsbruk til spesielle deler av befolkningen.

- Det skal utarbeides en kokebok til bruk i ungdomsskolen. Denne boken skal også være tilgjengelig for alle interesserte i bokhandel og for eksempel i dagligvarebutikker. I tillegg skal kokeboken tilbys kommunene til selvkost. Mulige bruksområder i kommunene vil være for beboere i institusjoner og hjemmeboende kronisk syke og funksjonshemmede, samt i asylmottak og i norsk- og samfunnsopplæring for innvandrere, heter det i planen.

Fiskekampanje
Helsemyndighetene vil gjennomføres en kampanje for å fremme forbruket av fisk og annen sjømat. Kampanjen skal gjennomføres i et samarbeid mellom myndigheter og fiskeribransjen.

- Barn og unge vil være en viktig målgruppe, heter det i planen, som skal vare i fem år.

Her kan du lese planen

Nettavisen følger saken.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!