Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Budsjettforhandlingene fortsetter mandag

Kommer de i mål mandag morgen?
Kommer de i mål mandag morgen? Foto: Paul Weaver
Sist oppdatert:
De fire samarbeidspartiene skal møtes igjen mandag morgen klokken 8 for å fortsette budsjettforhandlingene på Stortinget.

– Vi er samlet om å bruke natta hver for oss, også møtes vi igjen i morgen tidlig, sier Venstres Terje Breivik sent søndag kveld.

Han forteller at de begynner å se konturene av en avtale i løpet av morgendagen.

– Stemningen er god, men trøtt. Vi har jobbet intenst ganske lenge, sier Breivik.

– Bistandskuttet halveres

TV 2 erfarer sent søndag kveld at partene er svært nær en løsning. Etter det kanalen kjenner til, har det blitt flyttet på fem milliarder kroner i løpet av forhandlingene.

Det skal ligge en skisse på bordet som blant annet innebærer at elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattime. Dette nulles ut med et skatteskifte der det nederste trinnet i den nye trinnskatten justeres, noe som gir mer i netto skattelette.

Regjeringen blir også bedt om å komme til Stortinget med flere nye klimatiltak, ifølge TV 2.

I regjeringens forslag til statsbudsjett ble det foreslått å finansiere halvparten av kostnadene knyttet til den store asyltilstrømningen med bistandspenger. Ifølge TV 2 er dette kuttet i bistandsbudsjettet nå halvert.

God stemning

Før et møte klokka 18 var det tilsynelatende god stemning mellom de finanspolitiske talspersonene. På spørsmål om det var noe nytt å fortelle, svarte KrFs Hans Olav Syversen spøkefullt:

– Ja! Til de der inne.

Terje Breivik tok noen pull-ups i døråpningen før de andre kom, og Svein Flåtten (H) hadde med sjokolade i en liten pose. Noe som ble satt stor pris på av de andre.

Statsminister Erna Solberg (H) forstår at forhandlerne har en krevende jobb.

– Når man skal putte ni milliarder kroner av omdisponeringer inn i et ferdiglaget budsjett på grunn av asylkrisen, så blir det vanskelig. Da må man gjøre nedskjæringer som ikke var planlagt, sier Solberg til NRK.

Mye på plass

Ifølge NRK har partene trolig klart å enes om et opplegg for de vanskelige sakene som bistandspolitikken, klimagassutslippene og skatteopplegget. Men det er mange andre saker i statsbudsjettet som må avklares.

Det ligger an til at resultatet kan presenteres mandag, men det er usikkert om det kan skje innen fristen de har satt seg, som er klokka 12.

– Vi får se om det blir mørkt og om det blir morgen sjuende dag, sa Syversen med et smil.

Mange detaljer

Det var etter et møte mellom de fire partilederne hos statsministeren at det tilsynelatende løsnet i forhandlingene. På møtet skal det blant annet ha kommet viktige avklaringer knyttet til sentrumspartienes krav om å gjøre budsjettet grønnere. Etterpå var det mer optimisme å spore hos forhandlerne, og KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte at regjeringen viste «reell vilje til enighet».

KrF og Venstre satte seg ned for å jobbe fram en liste med krav, og Breivik og Syversen hadde møter for å koordinere seg lørdag og søndag før kravene ble sent regjeringspartiene. Dette dannet utgangspunkt for søndagens møter.

Selv om rammene skal være på plass, er det mange detaljer som også må inn og kvalitetssikres. Dette gjelder også de symbolske hjertesakene partiene gjerne vil ha med. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!