*Nettavisen* Nyheter.

Budsjettpartene på Stortinget er blitt enige om statsbudsjettet for 2016

Hans Olav Syversen (KrF).

Hans Olav Syversen (KrF).

De fire borgerlige partiene flytter på 5,9 milliarder kroner i budsjettavtalen.

23.11.15 20:50

De fire borgerlige partiene flytter på 5,9 milliarder kroner i budsjettavtalen. Mer enn 2,7 milliarder kroner hentes ved å øke grønne avgifter og redusere foreslåtte skattelettelser.

Les også: Budsjettlekkasje: Blir 80 kroner dyrere å fly

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er blitt enige med samarbeidspartiene KrF og Venstre om å innføre en avgift på flyreiser. Den gir neste år 1 milliard kroner i inntekt til staten.

I 2010 kalte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner SVs forslag om en flyseteavgift på 100 kroner «en foreldet politikk» og «et typisk SV-forslag». Men nå innføres en avgift på flyreiser på 80 kroner.

Det fremgår av budsjettavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF som ble lagt fram mandag kveld.

Den nye avgiften på flyreiser vil gi staten 1 milliard kroner i inntekt neste år og innføres fra 1. april.

Flyseteavgiften som SV ønsket å gjeninnføre i 2010, var tidligere på 256 kroner, men ble fjernet av Bondevik I-regjeringen i 2001. Høyres Per-Kristian Foss sa før valget at han som finansminister ville fjerne avgiften før han hengte av seg frakken på kontoret.

I tillegg økes elavgiften med 1,5 øre, noe som tilfører statskassen 670 millioner kroner i 2016. Engangsavgiften økes også ved kjøp av forurensende biler.

2,5 milliarder mer til bistand

Den største enkeltsatsingen i budsjettavtalen er 2,5 milliarder kroner som tilføres bistandsbudsjettet. Når partiene summerer tiltakene til det såkalte grønne skiftet, blir summen 4,7 milliarder kroner i utveksling mellom økte og reduserte skatter og avgifter.

Samlet gjør de fire partiene store endringer i det opprinnelige budsjettforslaget fra regjeringen. Mer enn 17 milliarder kroner omdisponeres, når alle endringer tas med.

Breivik: – Et budsjett for miljøet

En styrking av klimasatsingen er en av de største seirene i det nye statsbudsjettet, ifølge Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

– Venstres mål med budsjettet var en styrking av klimaforliket. Det målet har vi nådd, sa Breivik etter at budsjettpartene på Stortinget var i mål med forhandlingene mandag ettermiddag.

Satsingen innenfor klima og miljø lyder på over 1,3 milliarder kroner.

– Statsbudsjettet legger til rette for at utslippene fra transportsektoren vil gå ned. Det vil nå lønne seg mer å ta miljøvennlige valg, samtidig som de industrielle mulighetene for å ta i bruk og produsere biodrivstoff er enorme, sier Breivik.

Han mener også det er oppnådd store fremskritt innenfor sysselsetting og bekjempelse av barnefattigdom.

Partene i budsjettforhandlingene kom mandag til enighet, om lag tre dager på overtid.

Limi: – Vi har sikret våre hjertesaker

Kan sammenholdes med øvrige budsjettsaker.

Frp har klart å sikre sine hjertesaker i neste års statsbudsjett, mener partiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

Fremskrittspartiet har fått beholde sin fanesak – reduksjon i avkorting i pensjon til gifte og samboende pensjonister, sa Limi da statsbudsjettet for 2016 ble presentert mandag kveld.

– Vi er veldig glade for at vi har klart å opprettholde det, sa Limi.

Den reduserte selskapsskatten som regjeringen foreslo, skal også videreføres, ifølge Limi.

– Det har vært viktig for Frp å sikre ikke bare skattelette til privatpersoner, men også til næringslivet og selskaper, for det har vi behov for, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.