RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Carl I. Hagen går ut av politikken

Carl I Hagen (t.v.) Åge Austheim (FrP) og Ola T Lånke (t.h.) på vei inn til møte i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
Carl I Hagen (t.v.) Åge Austheim (FrP) og Ola T Lånke (t.h.) på vei inn til møte i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Knut Falch (Scanpix)
Sist oppdatert:
Carl I. Hagen tar ikke gjenvalg til Stortinget i 2009.

Fremskrittspartiets mangeårige formann, Carl I. Hagen (63), ga onsdag nominasjonskomiteen i Oslo Frp beskjed om at han ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2009. Ved utgangen av valgperioden vil Hagen ha sittet over 30 år på Stortinget, skriver Fremskrittspartiet på sin hjemmeside.

Overfor TV 2 Nyhetskanalen forklarer Hagen valget blant annet med at han nærmer seg pensjonsalderen og nå ønsker å trappe ned. Han sier videre at det har vært vanskeligere enn han trodde ikke lenger å ha en sentral rolle i partiet.

- Vemodig
- Det er litt vemodig. Det er en politisk motstander jeg har respektert, selv om vi har vært uenig om det meste, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en kommentar til TV 2 Nyhetskanalen.

Les mer på tv2.no: Carl I. Hagen trekker seg

Les Kjetil Løsets blogg: Morn'a, Carl

Hagen selv sier han helst vil bli husket som partibyggeren når han neste år takker for seg som stortingspolitiker. Han sier dagens Frp-ledelse skal få styre skuta videre på egen hånd.

- Når jeg har gått av, så har jeg gått av, sier Hagen til TV 2 Nyhetskanalen.

Det er ett års tid siden han bestemte seg.

- Satt på sidelinjen
Hagens kone Eli Hagen sier at en del av årsaken til at Hagen ikke tar gjenvalg på Stortinget er at han føler at han er satt på sidelinjen etter at han gikk av som partiformann.

- Det er noe med det å bli satt på sidelinjen. Jeg tror ikke han takler så godt å ikke være med på beslutninger. Men det verste er nok å se at viktige ting ikke blir gjort, sier Eli Hagen til Nettavisen.

- Selv om Hagen ikke stiller til gjenvalg på Stortinget kan han jo være veldig aktuell i en eventuell Frp-regjering i 2009?

- Det er det opp til partiet å avgjøre, men han vil sikkert ikke være så veldig avvisende hvis partiet spør, sier Eli Hagen.

- Blir dere pensjonister i Spania nå?

- Nei, vi er jo ikke pensjonister. Vi vil gjøre noe annet, det er mye spennende en kan gjøre utenom politikken, ler fru Hagen.

Formann i en mannsalder
Carl I. Hagen satt som Frp-formann fra 1978 til 2006 og har som partileder bygget opp det som i dag er Norges nest største parti. Ingen norsk partileder gjør ham rangen stridig når det gjelder fartstid på toppen.

Hagen ble valgt inn som 1. vararepresentant for Anders Langes Parti i 1973, men rykket opp som fast representant i oktober 1974 etter Anders Langes død, skriver frp.no på sin hjemmeside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere