RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cuba libre?

Foto: SCANPIX
Sjelden hører man gode nyheter om frihet på Cuba. Nå har vi to.

(NA24-KOMMENTAR): Cuba dukket før helgen opp i to helt forskjellige nyhetssaker.

For det første går nå regimet inn for å løsne på landets likelønnssystem. Håpet er at en lønnsdifferensiering vil styrke produksjonen og gi bedre tjenester. Dermed tas det et nytt, lite skritt for å løse opp på Cuba, etter at lillebror Raul Castro overtok etter Fidel.

- Det er feil å gi arbeidere mindre enn det de fortjener, og det er også feil å gi dem det de ikke fortjener, sier vise-arbeidsminister Carlos Mateu, og vinker dermed farvel til marxismens tese om at alle skal yte etter evne og få etter behov.

Guantanamo
Den andre positive nyheten gjelder Guantanamo-fangeleiren, som USA driver i militærleiren av samme navn på Cuba.. Den amerikanske høyesteretten avgjorde med fem mot fire stemmer at fanger skal kunne prøve sakene sine i det sivile rettsystemet, i strid med holdningen til Bush-administrasjonen.

Guantanamo, Patriot-loven, Abu Ghraib og fangeutleveringene til torturstater – alt dette har svertet USAs omdømme i verden. En forståelig trang til å reagere etter terrorangrepene 11. september 2001, er blitt brukt til å innskrenke den friheten Bush-administrasjonen har hevdet å kjempe for.

Man kan håpe at høyesterettsavgjørelsen bidrar til å få satt sluttstrek for Guantanamo.

Fastlåst og betent
I utgangspunktet har ikke Cubas lønnspolitikk og Guantanamo noen annen fellesnevner enn at begge deler foregår på Cuba. Men likevel er det likhetstrekk. Det dreier seg om fastlåste og betente situasjoner, hvor man nå kan øyne bevegelse.

På begge fronter kan nye fjes bidra. På Cuba har Raul Castro allerede overtatt, og i og med at han er 77, kan det godt tenkes at enda en ny leder snart dukker opp. På den andre siden av det lille havstykket mellom Cuba og Florida, kommer det en ny mann i Det hvite hus om syv måneder.

USAs nye president bør snarest mulig få avviklet Guantanamo, noe både Barack Obama og John McCain har gått inn for. De som skal stilles for retten må få en ordentlig prosess. De som ikke skal stilles for retten må få reise hjem (i den grad det er noen land som vil ta mot dem, noe som ikke alltid er så enkelt).

Han, for det er jo nå klart at det blir en han, bør også tenke nytt når det gjelder handelsboikotten av Cuba. Her ser det foreløpig ut som Obama er langt mer fleksibel enn McCain.

Boikotten har ikke virket
Ja, Cuba er et diktatur, og den økonomiske politikken har vært en fiasko. Strømmen av flyktninger over havet til USA viser ingen tegn til å avta, snarere tvert om.

Når endringene til slutt kommer, vil man trolig se det samme som i Sovjetunionen og Øst-Europa: Den økonomiske tilstanden er verre enn man kunne ane, og det vil kreves enorme investeringer for å modernisere bedrifter og infrastruktur. Selv de reelle fremskrittene, for eksempel innen utdannelse og helsestell, blir gjerne overdrevet. På slike sosiale kriterier var Cuba blant de ledende landene i Latin-Amerika også før revolusjonen.

Men det er nå 45 år siden USA for alvor begynte med handelsrestriksjoner for å knekke Castro-regimet. Det har ikke fungert. Derimot har det åpenbart skadet folk flest på Cuba. Samtidig har det gitt den cubanske ledelsen en unnskyldning: Den dårlige økonomien skyldes ikke vanstyre, men den amerikanske boikotten.

USAs neste president bør bruke opphevelse av boikotten som en gulrot for å få Cuba til å ta flere, og lengre, skritt på veien vekk fra kommandoøkonomi og diktatur.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Ja til søndagshandel
Bråket rundt bensinprisen
Ettertanke om Telenor
Lån uten ansvar
Buffetts friske veddemål

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere