«Dårlig fisker» ble minister

Hun er en dårlig fisker, men har en katt som heter Keiko. Helga Pedersen (32) er regjeringens yngste og Norges nye fiskeriminister.

17.10.05 12:41

Tanaværingen har lenge vært favoritt til å overta etter Svein Ludvigsen (H) i Fiskeridepartementet. Og mandag ble det offentlig:

32-åringen med bakgrunn i både menighetsråd og kvinnebeveglelse er Norges nye fiskeri- og kystminister.

- Jeg har tro på Helga, hun kan bli en god fiskeriminister, sier Kystpartiets Steinar Bastesen, selvfølgelig ute på fiske, til TV 2 Nettavisen.

- Hun vet hva som rører seg i fiskerinæringen, og vil nok bli godt mottatt av fiskerne, sier Bastesen.

Dårlig fisker
På sine egne nettsider forteller Pedersen imidlertid at hun er en dårlig fisker:

«Liker godt å være ute på tur - gjerne med intensjon om å plukke bær eller fiske (men har til tross for det en svært dårlig fangst-statistikk å vise til både når det gjelder multer og fjellvannsfisk).»

Pedersen var en av totalt tre elever på knøttlille Vestertana skole i barndommen. Sin videregående utdannelse tok hun ved mer omfangsrike Lycée Alain Chartier i Bayeux i franske Normandie.

Defra bar turen til mellomfag i russisk og grunnfag i russo-sovjetiske studier ved Universitetet i Bergen. I 1998 tok hun mellomfag i historie ved Universitetet i Tromsø.

Inntil i dag var Pedersen fylkesordfører i Finnmark. Hun har regjeringserfaring fra 2001 da hun en kort periode var politisk rådgiver for nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Leter etter sau
Pedersen har foreldre som driver med sau, og hun er gjerne med på lamminga om våren og saueleitinga om høsten.

«Med en far som har fiske som binæring hender det dessuten at jeg blir innkalt som lineegner eller rognkjeksmatros», forteller hun på sin hjemmeside.

På de samme sidene går det fram at fiskeri- og kystministeren har en katt som heter Keiko.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.