RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødssmitte på Oslo-skole

Sist oppdatert:
En 16 år elev ved Marienlyst skole i Oslo er innlagt på Ullevål universitetssykehus med smittsom hjernehinnebetennelse.

- Jeg kan bekrefte at det er en 10-klassing som er innlagt med smittsom hjernehinnebetennelse, sier smittevernlege Eilif Rytter i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Den 16 år gamle gutten har fått den farlige meningokokksykdommen, også kalt smittsom hjernehinnebetennelse. Men gutten er i god form, opplyser Ullevål universitetssykehus til Aftenpostens nettutgave.

16-åringen er elev ved Marienlyst skole i Oslo, og foreldre og elever ved skolen er kalt inn til allmøte om den farlige bakterien mandag ettermiddag. Smittevernoverlegen har også kartlagt omgangskretsen til gutten.

Symptomene:

Feber, stiv nakke, utslett og oppkast er vanlige symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse.

- Det vi har gjort er å ta kontakt med hans miljø for å fortelle hva de skal gjøre og pase på. Han har et stort kontaktnett, og vi har fått oversikt over rundt 40 personer som har vært i kontakt med gutten i den senere tid. Vi har fått kontakt med de fleste av dem, sier Rytter.

- Ingen grunn til panikk
Rytter påpeker at det ikke er grunn til panikk.

- Det er en farlig sykdom, men de fleste tilfellene av denne sykdommen kommer som enkelttilfeller og ikke som en epidemi, sier Rytter.

Bare mellom en av tre prosent kommer som en del av et lokalt utbrudd, mens resten er enkeltstående tilfeller.

Smittevernlegen ber folk som har vært i kontakt med gutten om å ta visse forholdsregler.

- De bør være obs på feber, hodepine, utslett av en type som ikke lar seg presse bort og ikke minst dårlig allmenntilstand. Får man disse symptomene må man kontakte lege eller legevakt med en gang, sier han.

Rytter sier at de ikke kan utelukke flere tilfeller med hjernehinnebetennelse, men frykter ingen stor spredning.

Yngre mest utsatt
De som er mest utsatt er de yngste.

- Barn under ett år har absolutt høyeste risiko, deretter kommer barn under fem år og så er det tenåringer. Men voksne kan også få denne sykdommen, forteller Rytter.

Hjernehinnebetennelse smittes ved dråpesmitte og gjerne ved overføring av store dråper gjennom kontakt med nese og hals ved blant annet kyssing. Deling av flasker og glass er også en mulighet.

I forrige uke ble ei russejente i Nord-Trøndelag innlagt med hjernehinnebetennelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere