RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødt løp mellom blokkene

Sist oppdatert:
Et halvt år før kommunevalget er det dødt løp mellom de politiske blokkene, viser Gallups kommunevalgbarometer for mars. Se video.

Dermed ligger det an til et svært spennende kommunevalg.

Senterpartiet går mest tilbake på kommunevalgbarometeret som TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2. Det nye partiet Rødt som stiller til valg under partinavnet RV har størst fremgang.

Ikke effekt av landsmøtet
Selv om partileder Åslaug Haga har vært i vinden i forbindelse med landsmøtet må hun tåle en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng til 5,4 prosent. Det er langt bak målsetningen om å klare mer enn åtte prosent for å skaffe partiet flere ordførere, slik Haga sa til TV 2-nyhetene fredag.

Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av Sp-velgerne fra 2003 holder fast på partiet, mens hver tredje Senterpartivelger fra forrige kommunevalg har satt seg på gjerdet. Oppslutningen om partiet er klart høyest blant velgere over 60 år.

SV over 10
Sosialistisk Venstreparti må også tåle tilbakegang med 1,1 prosentpoeng, men dagen før partileder Kristin Halvorsen åpner landsmøtet på Gardermoen puster hun nok lettet ut over en kommunegallup på 10,4 prosent Bare seks av ti velgere fra 2003 holder fast ved partiet, og to av ti forsvinner til storebror i regjeringen Arbeiderpartiet.

TALLENE

RV 2,2 + 1,9

SV 10,4 - 1,1

Ap 30,4 + 1,3

Sp 5,4 - 1,5

V 4,2 - 1,2

KrF 5,9 + 1,0

H 16,3 - 1,2

Frp 20,2 + 1,5

Andre 4,9 + 0,2

Halvorsen bør imidlertid være bekymret over at partiet ikke får høyere oppslutning enn landsgjennomsnittet i Oslo og Akershus som normalt er SVs kjerneområde. Det vil i så fall bety en halvering av SV i hovedstaden siden forrige kommunevalg.

Ap over streken
Arbeiderpartiet kryper over 30-prosentstreken igjen med en fremgang på 1,3 prosentpoeng til 30.4. Sju av ti velgere fra 2003 holder fast på partiet, som denne gang henter klart flest blant velgere som satt hjemme i 2003. AP har også god oppslutning blant velgere som ikke hadde stemmerett.

Arbeiderpartiet er nå største parti i alle aldersgrupper, og i alle landsdeler, unntatt Vestlandet hvor Frp er størst.

Frp frem
Fremskrittspartiet går frem med 1,5 prosentpoeng til 20,2. Partiet har de mest lojale velgerne, og høster fruktene av at det denne gangen er flere som oppgir partipreferanse (63,3 prosent) enn for en måned siden.

Frp står igjen klart sterkere blant menn enn kvinner, og har høyere oppslutning blant unge velgere enn i februar.

Høyre i motbakke
Høyre går tilbake igjen etter en fremgang i februar. Erna Solbergs lokalpolitikere har bare 16,3 prosent av velgerne i ryggen, en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng fra februar. Høyre mister igjen mange velgere til Frp, men henter en del tidligere Venstre-velgere.

I hovedstadsområdet er Høyre nå bare tredje størst, og er slått både av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Opp og ned i sentrum
KrF går denne gangen frem til 5,9 (+ 1,0). Velgerne fra 2003 er mer lojale enn de har vært på en stund, og KrF mister ikke lenger velgere til regjeringspartiene. Derimot er overgangen til Frp markant. 11 prosent av KrF-velgerne fra forrige kommunevalg sier de i dag ville ha gitt sin stemme til Fremskrittspartiet.

Venstre går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 4,2 og har igjen de minst lojale velgerne. Bare 48 prosent av Venstres velgere fra 2003 ville ha stemt på partiet. De som vender Venstre ryggen går hovedsakelig tre veier, til Arbeiderpartiet, til Høyre eller de setter seg på gjerdet. Venstre kompenserer noe av velgerflukten ved at de henter inn nye velgere, blant annet noen tidligere hjemmesittere.

Rødt
Partiet Rødt som er nystartet har den største fremgangen på kommunevalgbarometeret for mars. En oppslutning på 2,2 prosent er frem hele 1,9 prosentpoeng fra februar. Men det skal legges til at det er usikkerhetsmarginer ved meningsmålinger, og det er for tidlig å si om dette er et tilfeldig utslag eller om det viser et parti i varig vekst. Partiet som er en sammensmelting av RV og AKP stiller fremdeles til valg under navnet RV.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervju i perioden 12. – 18. mars, altså før og under Senterpartiets landsmøte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere