RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De lange knivers natt

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Søndag tar regjeringen for alvor fatt på arbeidet med statsbudsjettet for 2006. Det kan meget vel ende med gråtende statsråder.

Det er nå alvoret med å innfri et utall valgløfter virkelig tar til for det rødgrønne trekløveret Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga. Budsjettkonferanser kan være ille nok for statsrådene fra en regjering hvor kun ett parti deltar. Men når dragkampene om penger til alle gode formål settes i gang i en trepartiregjering, er det ikke bare statsrådenes troverdighet, men også tre partiers troverdighet, som står på spill.

Det er knallhard kamp – tradisjonelt sett med finansministeren og statsministeren mot resten. Søndag tar de til – og tirsdag til lunsj vil mye av rammene for budsjettet være lagt, selv om vi vanlig dødelige får vite lite før i oktober.

- Foss spår harde dager
En som vet godt hva dette dreier seg om, er vår forrige finansminister, Per Kristian Foss (H). Han tror det blir noen tøffe dager for statsrådene fra søndag til tirsdag.

- Prioriteringer krever at det ikke bare plusses på, men også kuttes. Det er en meget uvant øvelse for en del av dem som sitter i regjering nå, konstaterer Foss.

- Det vil nok bli ganske livlig, men det kan jo være en trøst for en del av statsrådene at det som regel går bedre til slutt enn det ser ut til å begynne med, sier han.

Jevnaker er tradisjon
Tradisjonen tro, enten regjeringen er grønnblågul eller rød eller rødgrønn, holdes nemlig den første budsjettkonferansen på Jevnaker, selv om tradisjonsrike Halvorsbøle er byttet ut med Thorbjørnrud hotell etter at ACEM kjøpte Halvorsbøle i 2003.

Listen over gode formål det trengs penger til etter strømmen av løfter både før valget og i Soria-Moria erklæringen, er uendelig: Regjeringen har lovet mer penger til helsevesen, fattige, barnehager skoler, veier, arbeidsledige, landbruk, kommuner og miljøvern.

Lavere skatt har de ikke lovet, men det er måte på hvor mye som kan dekkes inn ved å øke skatter og avgifter om regjeringen skal ha et snev av håp om å overleve velgernes dom ved neste korsvei. Det er også måte på hvor mye oljepenger som kan smøres inn i budsjettet uten at norsk økonomi kommer i ulage.

Gråtende statsråder
Men regjeringen har lagt listen høyt for seg selv. Forventningene er skyhøye, og rundt den sirkler Siv Jensen, Erna Solberg, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim. Sultne som gribber på å kaste seg over potensielle løftebrudd og enkeltstatsråder med dårlig uttelling når statsbudsjettet for 2007 legges fram i oktober.

At det er tøffe runder, vet alle som har vært med på det, selv om det sjelden kommer fram før memoarene skrives. Tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Normann skrev dette i sin bok «Blue Notes»:

«I tidligere regjeringer skal det ha hendt at statsråder har grått etter å ha gjennomgått kutt-kuren i regjeringens budsjettkonferanse. Det har gått bedre i den regjeringen jeg satt i – vi slapp gråt, om ikke tenners gnidsel».

Arbeiderbladets politiske redaktør Arne Strand forteller fra sin tid som statssekretær på 80-tallet om gråtende statsråder, og omtaler enhver budsjettkonferanse som et mareritt for deltakerne. I en kommentar i fjor skrev han følgende:

«Jeg glemmer ikke hvordan finansministeren, som egentlig var snill som et lam, i innspurten av forhandlingene forvandlet seg til en løve som glefset løs på statsrådenes godt begrunnede, men altfor dyre forslag.»

Ny øvelse for Jens
Det er tungt å reise hjem fra Jevnaker uten penger til sine hjertesaker. Slik er det for noen hver eneste gang – og 2006 blir intet unntak.

Ekstra krevende blir dette selvfølgelig fordi to av tre regjeringspartier aldri har vært med på dette før. Senterpartiet har erfaring med å tape og vinne små og store slag i en koalisjonsregjering. Men for Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet er dette en ny øvelse. Og i SV, som har finansministeren, finnes det ikke en enslig sjel som noen gang har tidligere har hevet røsten i en budsjettkonferanse i regjeringen. I tillegg er SV det i utgangspunktet både mest pressede og mest utgiftsivrige av de tre regjeringspartiene. Her er det nok duket for både mange og lange meningsutvekslinger.

En liten trøst for de 19 av kongens menn og kvinner som benker seg på Thorbjørnrud kan være at de med all mulig sannsynlighet skal lage både dette og to statsbudsjetter til - før neste valg. Dermed kan de ha håp om få gjennomslag ved neste korsvei om det skulle gå galt nå.

PS: Meditasjonsskolen ACEM reklamerer med at Halvorsbøle er deres kurssted for stressmestring, selvutvikling og kommunikasjon. Kanskje regjeringen skulle dratt dit likevel?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere