RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De rødgrønne må vinne 21.000 velgere - hver dag

(Poll of Polls/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Valgkampgløden i Ap styrkes av ferske meningsmålinger, men det er mye å ta igjen.

OSLO (Nettavisen): Oppmuntret av ferske meningsmålinger, sier Ap-toppene at de øyner håp om en valgseier. Men hvor mange rødgrønne velgere må overbevises fram mot valget for å sikre fire nye år? Nettavisen har sett nærmere på tallene.

Satser på X-faktor
- Arbeiderpartiet har en X-faktor. Det har vi bevist før. Når det er valgkamp, når ting virkelig står på spill, så er vi den organisasjonen som er dyktigst på å være til stede, formidle politikken vår og mobilisere velgere, sier Hadia Tajik til Nettavisen. I tillegg til å være kulturminister er hun nummer to på Oslo Aps liste til stortingsvalget etter Jens Stoltenberg.

Og statsministeren og Ap-lederen selv gir også uttrykk for optimisme.

- Ikke enkelt, men mulig
- Dette blir jeg inspirert av, og det viser bare at det er i ferd med å skje noe blant mange velgere. Det er absolutt mulig å vinne dette valget, det er ikke enkelt, men det er mulig, sa Stoltenberg til TV 2 onsdag da han fikk presentert en meningsmåling om hvem velgerne tror blir statsminister etter valget . Nå sier 69,8 prosent at de tror Erna blir statsminister, mens 29,1 prosent tror på Jens. For to uker sider var styrkeforholdet 73,3 mot 25,6 prosent.

Beste på halvannet år
Stoltenberg kan også glede seg over framgang for Arbeiderpartiet på meningsmålingene idet valgkampen går inn i sluttspurten. Tirsdag fikk partiet servert sin beste meningsmåling på halvannet år fra TV 2. Den ga Abeiderpartiet en oppslutning på 32,8 prosent.

Men også denne målingen gir de fire opposisjonspartiene et solid flertall med 92 stortingsmandater. De rødgrønne ville fått 75 mandater dersom dette var valgresultatet.

Les Stavrums kommentar: Hestehandlerne i Senterpartiet

Velgere som må vinnes
Nettsiden Poll of Polls regner kontinuerlig på hvor mange velgere de rødgrønne trenger fram mot valget for å sikre et nytt flertall. Beregningene tar utgangspunkt i 2009-valget og viser antall velgere regjeringspartiene må vinne hver dag fram mot valget.

Elleve dager før valget viser beregningene at de rødgrønne må vinne 21.000 velgere - hver dag fram til 9. september for å komme i mål.

- Helt usannsynlig
- Jeg tror ikke det er noen realistisk mulighet for en rødgrønn seier nå. Det framstår som helt usannsynlig at de skal få flertall på Stortinget, sier valgforsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning til Nettavisen. Han peker på at regjeringspartner SV sliter tungt på meningsmålingene og ikke synes å bli til stor hjelp for den rødgrønne konstellasjonen. Det er heller ingen framgang å spore for Senterpartiet.

- Skjer en utvikling
- Men det skjer likevel en utvikling nå i innspurten på valgkampen?

- Ja, det har vært en utvikling. Tidligere så det ikke usannsynlig ut med et blåblått flertall med Høyre og Frp, men det gjør det ikke lenger. Men det ligger fortsatt an til et borgerlig flertall, og det må skje en enorm bevegelse av velgere for å rokke ved dette, sier Bergh.

Usikker på hva du skal velge? Prøv Nettavisens valgomat

Grønn joker
Det er spenning også knyttet til småpartiene på borgerlig side. KrF synes å være trygge over sperregrensen, mens det er mindre komfortabelt for Venstre.

Johannes Bergh peker på Miljøpartiet De Grønne som en joker mellom de to blokkene, tror ikke de vil kunne rokke ved det store bildet.

- Ingen støtte til hjemmesitterne
- Så hvis vi skal lytte til dere valgforskere, så er valget allerede avgjort og vi behøver slett ikke gå til urnene 9. september?

- Det er absolutt ikke mitt råd å sitte hjemme. Man bør delta i valget. Men hvis vi skal ha et realistisk bilde av hva dette valget handler om, så mener jeg det mer står om hva slags borgerlig koalisjon vi får. Ved siden av sammensetningen av Stortinget, er det der spenningen ligger, sier han.

VALGBLOGG:Følg Nettavisens liveblogg om valget.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere