*Nettavisen* Nyheter.

De virkelige automat-taperne

Foto: Atle Jørstad

De som tjente rått på spillavhengige får 450 millioner fra Trond Giske. De som lot være får ingenting.

17.01.08 11:50

(iOslo.no) Mange frivillige organisasjoner får nå svi kraftig fordi de aldri tjente penger på automater og spillavhengige, når bortfallet av automatinntekter skal kompenseres.

- De som har utnyttet et marked som det er politisk korrekt å si at man ikke vil utnytte, blir belønnet, sier generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund Annelise Høegh til iOslo.no.

Epilepsiforbundet er en av de mange samfunnsnyttige og humanitære organisasjonene som har valgt å stå utenfor spillautomatmarkedet av etiske grunner. Andre organisasjoner som har stått utenfor spillmarkedet er Kirkens Nødhjelp, Frelsesarmeen, SOS-Barnebyer og Blå Kors. Prisen de nå må betale for å ha hatt samme holdning til spillavhengighetsrisiko som Stortinget etter hvert har fått er i hundremillionersklassen.

Høegh er opprørt over Kirke- og kulturdepartementets håndtering av saken.

- Dobbelt straff
- Indirekte blir vi straffet for å ha samme holdning som Stortinget. Hvis vi ikke får en del av kompensasjonen blir vi straffet dobbelt opp, fordi vi verken har fått inntekter fra automatene eller kompensasjon for den tapte inntekten, sier hun.

For å få gjennomført automatforbudet, som trådte i kraft sommeren 2007, måtte organisasjonene som hadde tjent til dels svært gode penger på spillautomater kompenseres. I 2008 og 2009 deler disse organisasjonene på den såkalte «frivillighetsmilliarden». En milliard kroner utbetales fra Kirke- og kulturdepartementet for å opprettholde organisasjonenes inntekter i disse årene.

Fordelingen er slik at organisasjonene som hadde automatinntekter i 2001 får en del av milliarden, de andre ingenting. Fra og med 2009 vil også disse organisasjonene inngå i den nye tippenøkkelen. Det betyr at 18 prosent av Norsk Tippings overskudd, som tidligere har vært likt fordelt mellom idrett og kultur, skal gå til organisasjonene. Men fortsatt bare til de organisasjonene som hadde automatinntekter i 2001.

450 millioner årlig
- Vi reagerer med forskrekkelse på regjeringens måte å kompensere på, sier Høegh.

Utbetalingene fra Norsk Tippings overskudd i 2007 vil ligge på om lag 2,5 milliarder kroner. Det betyr at 450 millioner kroner fordeles til organisasjonene som tidligere hadde automatinntekter -årlig. Ti av organisasjonene fordeler 360 av disse millionene mellom seg igjen, med Røde Kors, Redningsselskapet og Kreftforeningen som de klart største mottakerne. Røde Kors vil motta 34,9 prosent av Norsk Tippings overskudd som skal gå til organisasjonene, Redningsselskapet 21,5 prosent og Kreftforeningen 10,8 prosent.

Kirke- og kulturdepartementet forklarer kompensasjonsordningen med at den var et nødvendig kompromiss.

- Det var så stor motstand fra organisasjonene med automatinntekter at man i 2003 valgte å legge inn en kompensasjon som et kompromiss, sier statssekretær i Kirke- og kulturdepartementet Wegard Harsvik.

- Styrker alle
Høegh i Epilepsiforbundet mener at de som har holdt seg utenfor automatmarkedet heller burde overkompenseres for denne handlingen, enn å ikke få noe tilskudd i det hele tatt.

- Kompensasjonen burde ikke bare gå på organisasjonens størrelse eller automattap. De som ikke har hatt automatinntekter burde få ekstra penger, sier hun.

Harsvik i Kirke- og kulturdepartementet avviser ikke at ordningen er urettferdig.

- Er ikke dette en urettferdig ordning, Harsvik?

- Vi styrker alle organisasjoners muligheter gjennom grasrotandelen, også de som ikke har hatt spilleinntekter. Det er det jeg vil si om dette.

- Fortsatt urettferdig
Harsvik forteller at departementet har varslet innføringen av en grasrotandel i alle spill fra Norsk Tipping. Det betyr at hver enkelt person som spiller et spill fra Norsk Tipping selv kan gi fem prosent av sin innsats til en bestemt organisasjon eller et lokallag. Kirke- og kulturdepartementet anslår at grasrotandelen vil bli på om lag 500 millioner årlig.

Høegh tror grasrotandelen vil ha lite å si for de fleste organisasjonene, og mener størsteparten av disse midlene likevel vil tilfalle store, «populære» organisasjoner som Røde Kors.

Kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors synes overhodet ikke at kompensasjonsordningen er urettferdig. Overskuddet fra automatomsetningen i 2006 var på 1,8 milliarder kroner, som gikk til ideelle organisasjoner.

- Meningsløst
- Synes du det er urettferdig at de organisasjonene som ikke har villet utnytte et marked hvor risikoen for spilleavhengighet er stor ikke får noe støtte?

- Det blir en helt gal måte å stille spørsmålet på. Vi får en kompensasjon for inntekter som staten konfiskerer. Det blir nesten meningsløst å snakke om kompensasjon for ikke tapte inntekter. Vi har vært en pådriver for å få avviklet automatene, til tross for at vi får en del mindre inntekter av det. Men dette er en kompensasjon. Skal du få en kompensasjon, må du ha tapt noe, sier han.

Hva synes du om at det skal betales ut millioner i kompensasjon til organisasjonene som hadde spilleautomater?

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.