*Nettavisen* Nyheter.

«Dekk trynet ditt med hijab»

Foto: Vårt Land

Siv Gørbitz (FrP) tyr til grise-retorikk når hun skjeller ut innvandrer-politiker.

03.12.08 10:10

(iBergen.no) Da Amir Payan (SV) sammenlignet buekorpsenes kjønnspolitikk med Taliban i Bergensavisen 21. november, skapte han furore i vestlandsbyen.

Beklaget
Kort tid etter gikk han ut og beklaget det uortodokse utspillet, en beklagelse som ble akseptert av buekorpsene i Bergen. Men bystyremedlem Siv Gørbitz (Frp) har ikke glemt Payans uttalelser.

I et illsint leserinnlegg sendt til flere aviser ironiserer hun over bystyrekollegaens likestillingsutsagn.

Her kan du lese hele leserinnlegget til Gørbitz.

- Dekk trynet
Der ber hun blant annet politikeren med minoritetsbakgrunn å «dekke trynet sitt til med en hijab» i likestillingens navn. Ordet «tryne» kan vekke assosiasjoner om grisetryne, noe som kan virke støtende på en muslim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Frp.no

- Var ordet «tryne» et bevisst valg?

- Nei, det er et bergensk uttrykk som jeg bruker ofte, som for eksempel «helt på tryne». Jeg tenkte ikke på verken svin eller gris, men jeg skjønner jo at det ikke var snilt sagt i en slik sammenheng, at det kunne fornærme noen, sier Gørbitz til iBergen.no.

- Presset til taushet
Samtidig irriterer hun seg over at misforståelser kan føre til at man må veie sine ord med omhu.

- Vi blir presset til taushet og må ligge lavt i terrenget når det gjelder å uttale oss om innvandrere, spesielt i Frp. Folk blir nervøse for å si sin mening om utlendinger og det synes jeg er feigt. Dersom vi ikke kan diskutere ting kan vi heller ikke gå videre. Dessuten var det ikke ondsinnet ment, legger hun til.

- Dårlig norsk
Selv ler Amir Payan bare av Gørbitz ordvalg.

- Det er dårlig norsk, egentlig. En seriøs politiker bruker ikke slike ord i et leserinnlegg. Jeg reagerer ikke på det, men synes det bare er morsomt. Hun er nok bare ute etter oppmerksomhet. Jeg er ikke engang muslim, men medlem av Humanetisk forbund, sier han til iBergen.no.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.