*Nettavisen* Nyheter.

Demonstrasjonen som SVir

- NATO er i allianse med noen av de verste krigsforbryterne i Afghanistan, sier SVs Ingrid Fiskaa.

17.02.07 22:16

Et par hundre mennesker og et stort oppbud av pressefolk var møtt opp på demonstrasjonen mot Norges Afghanistan-politikk i Oslo lørdag.

- Øker konfliktnivået
Det duskregnet på Jernbanetorget, hvor Fredsinitiativet mot angrepskrig i samarbeid med Støttenettverket for afghanske flyktninger og Afghan Refugee Committee stod som arrangør.

Fredag ga SV-leder Kristin Halvorsens ordre om ro i SV. Men lørdag ble det ny demonstrasjon mot regjeringens Afghanistan-politikk, med flere sentrale SV-politikere i toget.

Ingrid Fiskaa, leder for Fredsinitiativet og medlem av SVs sentralstyre, var en av de som holdt appell, og hun gikk hardt ut mot regjeringen.

- Dette øker konfliktnivået og sjansen for at konflikten sprer seg, sa Fiskaa til den fremmøtte forsamlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Audhild Skoglund

- Lite ærerik gjeng

Hun mente videre at norske politikere som «bryr seg mer om misforstått NATO-lojalitet» enn om folket i Afghanistan «burde aldri satt føttene i en nasjonalforsamling».

- Det handler om lojalitet til USA og George W. Bush, sa Fiskaa, som fremhevet at Norge, Tsjekkia og Litauen er i en ekslusiv klubb som helhjertet støtter USAs krigføring i Afghanistan.

- Det er en lite ærerik gjeng å være i. NATO er i allianse med noen av de verste krigsforbryterne i Afghanistan, slo Fiskaa fast.

- Må straffe krigsforbrytere

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Audhild Skoglund

Demonstrasjonen var planlagt før Regjeringens vedtak om å sende 150 spesialsoldater til Afghanistan, og hovedparolen var at de afghanske krigsforbryterne må stilles for retten.

- Vi ønsker å rette oppmerksomheten mot amnestiet den afghanske regjeringen har gitt krigsforbrytere, sier Beret Werner i Støttenettverket for afghanske flyktninger til Nettavisen.

Afghanistan vedtok nylig loven «Plan for nasjonal stabilitet», hvor krigsforbrytere fra de 30 siste årene gis amnesti for straffeforfølgelse.

- Dette har regjeringen i Norge ikke sagt noe mot. Det viktigste for afghanerne er at forbryterne som har drept og torturert, får straffen de fortjener - især når Regjeringen tvangsreturnerer folk til Afghanistan, sier Werner.

- Regjeringen støtter krigsforbrytere
- Fredsinitiativet mener NATO må endre strategi totalt og unngå våpenbruk, slutte med krigføringen i Afghanistan og trekke seg ut av landet. Med den politikken som er nå, bidrar vi til å opprettholde krigsherrenes makt, sier Ingrid Fiskaa til Nettavisen.

Hun slår allikevel fast at hun godtar at SV blir i regjeringssamarbeidet.

- Mange både i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige med oss. Det viktigste er ikke den evinnelige diskusjonen om regjeringssamarbeidet, men hva som faktisk gjøres i forhold til Afghanistan, sier Fiskaa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.