RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Firdaposten

Denne har skapt madrassrasisme

Sist oppdatert:
Ambulansesjefen i Førde slår ned på det han mener er madrassrasisme. Nå får han refs fra Stortinget. Les den utrolige historien.

Madrassen du ser på bildet har skapt full krig i Florø. Etter at Firdaposten først presenterte saken på onsdag, har leserinnleggene haglet. Og nå har striden nådd Stortinget.

Bakgrunnen for den svært pikante historien er mangel på penger, samt høyt lokalt engasjement.

Madrassgave
Madrassene ble gitt som en gave fra de etterlatte etter Rolf Orheim i 2005. I stedet for blomster til begravelsen ba det etterlatte om en gave til ambulansene i Florø. Resultatet var innkjøp av to spesialsydde Tempur-madrasser til en verdi av 13.000 kroner.

Det som har provosert beboerne i Florø, er at ambulansesjef i Helse Førde, Stian Sægrov, nå har bedt ambulansepersonellet i Florø i Sogn og Fjordane ta ut madrasser som de har fått i gave fra lokalbefolkningen. Begrunnelsen er at de er for gode.

- Standardmadrassene vi har i dag er definert som gode nok. Det skal ikke være slik at pasienter fra Årdal skal ha mindre komfortable madrasser enn pasientene i Florø, sier ambulansesjef i Helse Førde, Stian Sægrov, til Firdaposten.

- Helt komisk
Uttalelsen får stortingspolitiker Gunvald Ludvigsen (Venstre) fra Sogn og Fjordane til å reagere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Det mest håpløse her er at ambulansesjefen blander seg inn i noe som er et godt tilbud, jeg hadde forstått det hvis han hadde reagert på et dårlig tilbud, men det å gripe inn i et godt tilbud blir helt komisk, sier Ludvigsen til Nettavisen.

Ludvigsen, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité, var sykehusdirektør ved Nordfjord Sykehus i elleve år. Sykehuset fikk ofte gaver fra private.

- Det er lange tradisjoner i Norge for at folk ønsker å gi gaver til gode formål som for eksempel sykehus og Røde Kors. De har alltid blitt veldig godt mottatt og applaudert over, sier han.

Gave fra etterlatte
- Kan det være en fare for at private gaver underbygger støtte fra det offentlige til sykehus?

- Nei, slike gaver er viktige for folks engasjement. Selvfølgelig må gaven være nyttig, men folk er utrolig flinke til å finne gode gaver. Det er et slag i ansiktet fra giverne å nekte å motta en gave til allmennheten. En bør applaudere og ikke stikke kjepper i julene, det blir meningsløst, sier Ludvigsen.

Har du en liknende historie? Ring 21006010 eller send en e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Frem til madrass-forbudet har ambulansene i Florø hatt madrassene i bilen. Men nå er det slutt på den ekstra komforten. Han mener at madrassene bare skal brukes når det er et spesielt behov. Men Eva E. Orheim Orheim som jobber ved ambulansetjenesten sier til bt.no at det er umulig å praktisere en slik ordning på grunn av de store avstandene i distriktet.

- Trist for de syke

Eva Engemobakken, markedskoordinator i Tempur Norge, ler litt først når Nettavisen forteller henne historien.

- Denne historien kan sikkert høres morsomt ut først, men det er til syvende og sist er det en trist historie. Den sier litt om holdningen vår til syke mennesker, sier hun til Nettavisen.

- Tempur er en madrass man bruker på syke mennesker for å gi raskere rekonvalsenstid. Og når man først skal fraktes ubehagelig i bil, er det viktig å ligge på et produkt som ikke skader deg noe mer.

Engemobakken sier at de tar det som et kompliment at madrassen deres er for god for ambulansen.

- Det er hyggelig å høre at vi er for gode, men trist at det blir brukt mot de som er syke, sier Engemobakken til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere