RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne KrF-ordføreren sier nei til flere flyktninger

Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal vil ikke ta imot flere flyktninger før staten åpner pengesekken.
Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal vil ikke ta imot flere flyktninger før staten åpner pengesekken. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Det til tross for at KrF krever 10.000 flyktninger fra Syria.

- Vi har ikke tatt imot mange flyktninger, og har ikke et utbygd apparat til å ta imot flyktningene. Derfor tenker vi å starte litt forsiktig, sier ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) i Sokndal i Rogaland til Nettavisen.

Pedersen er en av 17 KrF-ordførere som sier nei til å ta imot halvparten av flyktningene staten har bedt dem om å bosette i år og neste år.

Samtidig sa KrFs landsmøte i helgen ja til 10.000 syriske flyktninger.

Les også: KrF-ordførere avviser én av to flyktninger

- Som om Oslo tar imot 5000
Sokndal, med sine 3300 innbyggere, sier ja til 20 flyktninger over to år.

Staten vil derimot at de skal bosette 31 personer.

- De 31 ville vært èn prosent av kommunens innbyggere. Hvis Oslo skulle gjort det samme, så skulle de tatt imot 5000, sier Pedersen.

- Er det ikke et paradoks at du som KrF-ordfører sier nei til flyktninger, samtidig som dere på landsmøtet i helgen sa ja til 10.000 syriske flyktninger?

- Nei, fordi vi vedtok to ting på landsmøtet. Både at vi skulle ta imot og at kommunenes økonomi skulle styrkes. Det henger jo sammen, sier han.

Stemte selv for flyktninger
Pedersen satt selv i landsmøtesalen og stemte for det økte antallet syriske flyktninger.

- Mener du at dette ikke er en så viktig kampsak for KrF likevel?

- Tvert imot, vi har sagt at vi skal være med. Men når vi gjør en dugnad må alle være bidra, til og med staten, sier han.

Han påpeker samtidig at kommunens vedtak ble gjort før KrFs landsmøte.

- Kan velte hele kommuneøkonomien
KrF-ordføreren viser til at det snart sitter 6000 asylsøkere i mottak, og han mener færre ville gjort det om staten hadde bidratt mer økonomisk.

- Bekymringen er at mottak av flyktninger skal gå utover tjenestetilbudet til de øvrige i kommunen. Så lenge man har den bekymringen, så justerer en egentlig ned mottak av flyktninger i kommunen sin, og da blir det sittende mange i flyktningmottak, sier Pedersen, og fortsetter:

- Vi ønsker at alle som kommer skal få hjelp, men hvis det er noen som har spesielle behov, så kan det velte hele kommuneøkonomien. Det er det som er utfordringen. Men hvis staten hadde tatt den byrden, og fullfinansiert dette, så fjerner du bekymringen fra kommunen, sier han.

 Pedersen sier det vil bli en ny sak i kommunestyret dersom staten går med på å betale mer for flyktningene.

- Da blir det en ny sak, og vi kan justere opp antall flyktninger, sier ordføreren. 

KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, håper KrF-kommunene strekker seg langt når det gjelder de syriske flyktningene.

- Bør gi et veldig klart signal
I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram tirsdag, var det imidlertid ikke satt av en eneste krone til de syriske flyktningene.

- Den avtalen vi eventuelt kommer fram til i Stortinget, vil utløse et pengebehov. Så blir spørsmålet hvor mye penger det blir i 2015, av praktiske grunner, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syvertsen, til Nettavisen.

- Flere av KrFs ordførere sier nei til flere flyktninger, hvordan skal dere da klare å bosette de 10.000 flyktningene dere vil ha til landet?

- Det er derfor jeg er opptatt også av at vi kan se på en bred enighet som mulig her på Stortinget, fordi det gir et veldig klart signal til alle kommuner at nå stiller vi opp i fellesskap, sier Syvertsen.

- Forstår du at folk reagerer på at KrF-kommuner sier nei?

- Jeg skjønner at det da stilles et spørsmål eller to, men når jeg ser på de kommunene er det de som er aller minst og hvor det av forståelige grunner kan være mer utfordrende fordi de ikke har fagpersonell som kan følge opp. Jeg er mer opptatt av den mer normalstørrelsekommunen, det er mer viktig for totaliteten, sier han.

- Skyter langt over mål
Han legger ikke skjul på at han håper KrF-ordførerene strekker seg langt.

- Vi ser også at det er mange kommuner som strekker seg. Oslo, Bergen og Kristiansand kommer med full kvote, så jeg opplever at det er en endring på gang. Det håper jeg det også er i de kommunene der det er KrF-ordførere som ikke har vært med på dette, sier Syvertsen, og legger til:

- Når vi ser en enighet her, tror jeg det kan være aktuelt at alle også går ut i kommunene med en klar oppfordring om å ta imot det som er behovet.

Tirsdag karakteriserte Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde KrF som dobbeltmoralske. Det er Syversen sterkt uenig i.

- Det synes jeg er en karakteristikk som er å skyte langt over mål. Det vi ser nå tvert imot er at mange kommuner fatter vedtak i tråd med det som som er behovet, sier Syversen.

Han mener man er nødt til å se på integreringstilskuddet, for å se om det dekker de faktiske kostnadene kommunene trenger for å gjøre jobben.

- Det er viktig at det man er med på å vedta på riksplan, må ha sammenheng med det man gjør på lokalplan, mener byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H).

Høyre-topp ber alle bidra
Mandag sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo at alle må bidra for å kunne ta imot flyktningene.

- Det er viktig at det man er med på å vedta på riksplan, må ha sammenheng med det man gjør på lokalplan, sa Berger Røsland (H) til Nettavisen.

Han fryktet konsekvensen dersom kommunene sier nei.

- Konsekvensen av det har stort sett vært at folk blir sittende i mottak, og det er utrolig uheldig. Jeg oppfordrer kommunen til å strekke seg langt for å oppfylle de målsettingene som staten setter, sa byrådslederen.

Les også: KrF vil presse regjeringen til å ta imot 10.000 flyktninger. Der de selv har makt, sier de nei

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere