*Nettavisen* Nyheter.

Derfor er de bedre enn oss

Skyhøye oljeinntekter til tross, danskene og islendingene har bedre råd enn oss. Les hvorfor.

21.06.06 12:36

NA24 traff de fire nordiske finansministerne i Asker tirsdag. Vår egen Kristin Halvorsen skrøt av en meget sunn økonomi, og vi nordboere har det best i verden med mye penger mellom hendene, lav arbeidsledighet og prisstigning.

Men det er best i Danmark og Island.

NA24 – din næringslivsavis.

Gode tider i internasjonal økonomi har gjort innbyggerne i de nordiske landene enda rikere. Tirsdag kunne de nordiske finansministrene smile bredt, da de la frem økonomiske nøkkeltall. Samlet brutto nasjonalprodukt i Norden ventes å øke med 3,3 prosent i år, før de kjøler ned til 2,5 prosent neste år.

- Gjennomgående har finansministrene i Norden grunn til å være fornøyde, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

- Det er tegn til at det går bra, sa Kristin Halvorsen på nøkternt finansministerspråk da hun fortalte et fremmøtt pressekorps om nøkkeltallene for nordisk økonomi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bedre råd på Island og i Danmark
Sjeføkonomen gir Kristin Halvorsen langt på vei rett, men hun leder ikke det landet med aller best økonomi. Tall fra OECD viser nemlig at norsk kjøpekraft, uten oljesektoren, forbigås både av Island og Danmark.

Tall fra OECD viser at kjøpekraftjustert BNP i Norge lå 64,8 prosent over den i EU, men justert for oljen blir tallet, ifølge Firsts sjeføkonom, 23,6 prosent høyere. I Island var tallet 25,7 prosent, mens danskene har kjøpekraftjustert BNP som er 24,2 prosent over EU-nivået.

Ifølge OECD var BNP-veksten i Norge 2,3 prosent i fjor. Island (5,5 %), Danmark (3,1%) og Sverige (2,7%) ligger alle foran.

Klikk på bildet for å forstørre.

- BNP-vekst i hvert enkelt år sier ingenting om hvordan landene oppfører seg, men gjennomgående har det vært bra BNP-vekst i de skandinaviske landene, sier Andreassen til NA24.

Han viser til at Norge har en større finansiell frihet, på grunn av oljepengene.

Oljen ikke alt
Men på tross av stor kontantstrøm fra Nordsjøen:

- Vi har handlefrihet på grunn av oljeinntektene, men på lang sikt betyr ikke det noe særlig for oss, sier han og viser til at oljen ikke utgjør en ekstremt stor del av norsk økonomi.

Han forteller at oljeinntektene ikke utgjør mer enn to prosent av BNP-veksten og at oljeprisen skal være høy lenge.

- Oljeinntektenes betydning for Norge er nesten alltid overvurdert. Det er mye viktigere hvordan vi klarer å utnytte fastlandsøkonomien. Det meste av det vi har kommet til har vi skapt på ærlig vis, sier han og viser til høy vekst i produktiviteten og stor omstillingsevne i fastlandsøkonomien.

For det er andre ting enn oljen vi tjener penger på. Historisk høye aluminiumspriser det siste året har gitt mye penger i kassen til Norge og vårt bytteforhold i forhold til utlandet er bedret. Vi kjøper billig og selger dyrt.

- For Sverige og Finland er det annerledes. De har et mye dårligere bytteforhold, sier han og viser til at svenskene og finnenes høye eksportvekst ikke tas ut i høyere priser. Det er vanskelig å konkurrere med billige produsentland i Asia og Øst-Europa.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Norge er spesielt fordi vi har store inntekter fra ikke fornybare ressurser, men det er større likheter enn ulikheter, sier finansministeren om de nordiske landene.

- Danmark og Norge har mye av det samme vekstbildet, med høy vekst og fall i arbeidsledighet. Sverige og Finland sliter fortsatt med høy arbeidsledighet, sier Andreassen til NA24.

Jobber best, men ikke mest
Sammenlignet med Sverige og Finland, som begge hadde rundt åtte prosent ledighet i fjor, er Norge rene arbeidsparadiset, med en ledighet i disse dager ned på to-tallet. Men for samtlige nordiske land er ledigheten i ferd med å bedres og ifølge Halvorsen er tilgangen på kvalifisert arbeidskraft en av de store utfordringene i Norden.

Mye av forskjellen ligger i hvor mye vi jobber. Ingen av de nordiske landene jobber mer enn de gjør på Island, men Kristin Halvorsen kan se sine kolleger inn i øynene og si at ingen produserer mer per arbeider enn nordmenn.

- Produktiviteten er svært høy i Norge, også uten oljen, avslutter Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.