*Nettavisen* Nyheter.

Derfor er oljefondet viktig

NA24-TV: Meldingen om oljefondet viser hvor viktig oljepengene er, mener Kristin Halvorsen.

16.04.07 10:00

Kristin Halvorsens stortingsmelding blir lagt frem for å understreke hvor viktig oljepengene er for landet. Det hevder finansdepartementet.

NA24 - din næringslivsavis

Se mer i videovinduet over.

Det første innskuddet til det som i dag heter Statens pensjonsfond – utland, ble gjort 22 år etter regjeringen Bratteli, la frem stortingsmeldingen «Petroleumsvirksomhetens plass i det norske samfunn». Oljeinntektene skulle bruke til å utvikle «et kvalitativt bedre samfunn».

LES MER: Oljefondets første sjekk

Sjekken pålydende og avrundet til 1.981.128.500 kroner - én milliard-nihundreogåttién-millioner-etthundreogtjueåtte-tusen-femhundre - ble satt inn i Norges bank 30. mai 1996, av daværende finansminister, Sigbjørn Johnsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I dag er verdien på fondet på rundt 1800 milliarder kroner, og skal sørge for at fremtidige generasjoner også nyter godt av Norges oljeformue.

LES MER: Sprer oljepengene

Men investeringene Norges Bank har gjort på vegne av staten har ført til debatt, særlig om hva fondet ikke skal investere i.

Klikk her for å se oljefondets første sjekk.

Graver-utvalget foreslo etiske retningslinjer, og 1. desember i 2004 ble etikkrådet operativt. Rådet skal blant annet sørge for at det ikke blir investert i selskaper krenker menneskerettighetene, ikke tar miljøhensyn eller bidrar til produksjon av landminer, klase- og atomvåpen.

I løpet av rådets over to år lange historie har fondet trukket seg ut av 21 selskaper. Mest oppmerksomhet ble det kanskje da Wal-Mart ble kastet ut av porteføljen på grunn av brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Det var noe USAs ambassadør til Norge reagerte kraftig på. Også kjente selskaper som Boeing, Lockheed Martin og Honeywell er svartelistet.

Senest denne uken trakk fondet seg ut av selskapet DRD Gold Limited. Det var andre gang rådet la miljøhensyn til grunn for å kaste ut et selskap. I denne regjeringsperioden er det ventet at det etiske regelverket skal gjennomgås for første gang, og at fondet vil få en enda tydeligere miljøprofil enn i dag.

I dag la finansministeren frem den første stortingsmeldingen om oljefondet. Ifølge departementet er det et politisk signal om at fondet har blitt en så viktig del av norsk økonomi at det må presenters i en egen melding.

LES MER: Kristin sa nei til aksjer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.