Derfor kranglet Kanestrøm og Sandberg

Foto: Jørn Normann Pedersen/Torgeir Bråthen (Nordlys)

Frp-ere i Troms tilbudt å lese deler av Frp-nestlederens nye bok.

To ganger skal Per Sandberg og Kristoffer Kanestrøm ha røket uklar under partiets landsmøte.

Ikke bare én, men to ganger skal det ha vært harde konfrontasjoner mellom Per Sandberg og Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg i Tromsø, under Frps landsmøte i mai.

Fra flere, uavhengige kilder i partiet får Nordlys opplyst at det først skjedde under landsmøtefesten lørdag kveld, deretter i gangen utenfor landsmøtesalen søndag formiddag. Blant annet skal Sandberg ha sagt at til Kanestrøm at «jeg skal knekke deg!»

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Tromsø-politikeren til Nordlys.

Til tross for gjentatte henvendelser, ønsker han ikke å la seg intervjue av Nordlys om verken landsmøteepisodene eller Per Sandbergs kommende biografi «Mot min vilje».

- Jeg kan ikke kommentere en bok jeg ikke har lest, sier byråden.

Avviser konfrontasjon
Sandberg avviser på det sterkeste at han skal ha sagt at han «skal knekke» Kanestrøm:

- Nå er den første løgnen avslørt, det var ingen fysisk konfrontasjon på landsmøtet. Nå avløses dette av en ny løgn, jeg har aldri hatt behov for eller uttrykt noe slikt ønske, skriver den avtroppende Frp-nestlederen i en sms til Nordlys.

Bakgrunnen for episodene på landsmøtet, skal ifølge kilder knytte seg til en mangeårig konflikt i Troms Frp.

Her er Per Sandbergs kone og partikollega Line Miriam Sandberg sentral.

Ved kommunevalget i 2011 utfordret hun sambygding Louis S. Edvardsen om listetoppen til Lenvik Frp, men tapte nominasjonskampen. Nordlys vet at sentrale Frp-politikere i Troms skal ha fått tilbud om å lese deler av Sandbergs bok, men har takket nei.

- Sannheten vil alltid seire
Per Sandberg skal ha involvert seg i nominasjonsprosessen på sin kones side, noe som skal ha vakt negative reaksjoner i fylkespartiet, ettersom Frp-nestlederen ikke er formell medlem av Troms Frp.

Kristoffer Kanestrøm har på sin side samarbeidet med Edvardsen og oppfattes som en god venn av Lenvik-politikeren. Slik ble Kanestrøm identifisert som en motstander, får Nordlys opplyst.

Igjen mener Sandberg at dette ikke stemmer, og reagerer mot det han kaller «feige, ansiktsløse spøkelser».

- Sannheten vil alltid seire, jeg har aldri hatt behov for å dekke meg bak noe, og hadde jeg utført noen av disse latterlige påstandene ville jeg stått for det også. Avkledd blir alle som opptrer som falske, hvem det nå enn måtte være.

18-åring ble ansatt
Flere, profilerte personer i Troms Frp skal også ha stusset over at Kristian Eilertsen, leder i ungdomspartiet Troms FpU, ble ansatt som trainee i Frps kommunikasjonsavdeling på Stortinget i sommer.

Ifølge kilder skal ansettelsen ha kommet etter sterkt press fra nettopp Sandberg. Han skal ha gått så langt som å true med å trekke seg som nestleder dersom den da 18-årige ungdomspolitikeren ikke fikk jobben. Det var kun dager før landsmøtet i mai.

- Jeg har ingen kommentar, og jeg ønsker ikke å bidra til noen spekulasjoner. Det eneste jeg forholder meg til, er at jeg ble ansatt og hadde et veldig fruktbart arbeidsforhold på Stortinget, sier Kristian Eilertsen til Nordlys.

- God venn av FpU
Flere sentrale Frp-medlemmer i Troms stusser over Sandbergs støtte til Eilertsen.

Det er imidlertid på det rene at Troms FpU, ledet av Eilertsen, kan være utslagsgivende i en nominasjonsprosess. Sandberg har nære bånd til FpU i Troms.

Forrige helg var han gjest på årsmøtet i Lenvik FpU, hvor Tonje Lavik ble valgt som ny leder. Eilertsen selv legger heller ikke skjul på at Frp-nestlederen er godt likt i ungdomspartiet.

- FpU har alltid vært fan av Sandberg og motsatt. Et nesten enstemmig landsstyre i ungdomsorganisasjonen stemte for å gjenvelge han som nestleder i Frp, og Per Sandberg er en god venn av FpU, sier Eilertsen.

Nordlys får opplyst at det internt i Frp har vært mange spekulasjoner i forkant av Per Sandbergs kommende biografi.

Flere stiller spørsmål ved den avtroppende nestlederens beveggrunner for en offentlig skittentøyvask av interne Frp-anliggende.

Sandberg selv ønsker ikke å kommentere bokutgivelsen, men understreker i en tekstmelding til Nordlys at hans framtid ligger i Frp.

- Jeg har jobbet hardt og målbevisst med Frp i snart 30 år. Det finnes ikke alternativer, det er kun Frp for meg. Og jeg er ikke politisk død, skriver Sandberg.

Les flere saker hos Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.