Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor rotet Valla det til

Foto: (TV 2)
Sist oppdatert:
Hvis Gerd-Liv Valla er så tøff, hvorfor tør hun ikke si ryddig fra til medarbeidere hun er misfornøyd med? Her får du svaret.

(NA24-KOMMENTAR): Det er nå gått en uke siden Valla-saken eksploderte i media, og jeg skrev denne kommentaren om pusekatt-forsvaret. Som jeg skrev: Det ble sprengstoff, ikke minst på grunn av den famøse pressekonferansen.

Og det er blitt stadig verre for Valla ettersom flere historier om elendig personalbehandling kom på bordet, og dermed gjorde det stadig mindre troverdig at Ingunn Yssen hadde mistet kontakten med virkeligheten, slik Valla hevdet.

Det ingen snakker om
Men et moment har vært helt fraværende, etter det jeg har registrert. Hvorfor har Valla følt det nødvendig å behandle medarbeidere på denne måten? Hun er nok tøff, men hun er neppe ond.

Som alle ledere, har Valla fra tid til annen vært misfornøyd med enkelte medarbeidere. Grunnen kan være mange, og det er ofte umulig å si hvem som har «rett». Så sies det at Valla er forferdelig tøff, en knallhard maktperson med stalinistisk bakgrunn – eller som hun selv sier det: Ingen pusekatt.

Men hvis hun er så tøff, hvorfor tar hun ikke bare et realt oppgjør med medarbeidere som etter hennes mening ikke fungerer? Hvorfor setter hun seg ikke ned og sier: - Dette går ikke. Det er best for begge parter at du slutter.

Vanskelige saker
Svaret er selvsagt stillingsvernet. Det er lett å si opp arbeidstagere som stjeler eller begår andre soleklare regelbrudd. Det er også relativt ukomplisert å gjennomføre oppsigelser hvis en bedrift eller organisasjon havner i økonomisk uføre.

Men i Valla-saken, og i svært mange andre tilfeller, dreier konfliktene seg om forhold det er vanskelig å konkretisere og bevise som saklig begrunnelse ved en oppsigelse. Det er subjektivt og personlig, men ikke mindre virkelig av den grunn.

Da ser det ut som Valla har gjort det mange – for mange - i arbeidslivet gjør: Man går inn for å gjøre situasjonen for den aktuelle medarbeideren så utrivelig at vedkommende selv trekker konklusjonen og slutter. Slike prosesser kan ta tid og bli særdeles stygge – slik Valla-saken viser.

Smaker egen medisin
Det spesielle med denne saken er at LO er den mektigste forkjemperen for et sterkt, og helst sterkere, stillingsvern. Hver gang graden av stillingsvern blir diskutert, heises fanen hvor det står «Brutalisering av arbeidslivet», og dermed er den saken parkert.

Men hva er mest brutalt: Å få en oppsigelse eller å bli «overtalt» til å slutte ved hjelp av trakassering og ydmykelser?

Det er paradoksalt at det etter alt å dømme er det sterke stillingsvernet som har gjort at Gerd-Liv Valla har lagt seg til den formen for personalbehandling som nå er kommet frem.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Uff, nå blir forskjellene mindre
Kjøper fond etter jubelår
Jeg forbyr, altså er jeg
Tull uten tall
Pusekatt-forsvaret
En varslet nedtur
Hva er det Bøhler vil?
En rein bløff
Uff, nå går det bra igjen
Er Fredriksen et monster?

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!