RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SELFIE: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide tok tirsdag seg en tur til Nydalen for å få inspirasjon til forhandlingene, og la ut denne selfien på sosiale medier.
SELFIE: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide tok tirsdag seg en tur til Nydalen for å få inspirasjon til forhandlingene, og la ut denne selfien på sosiale medier. Foto: Twitter/Trine Skei Grande

Derfor soler de seg i glansen

Sist oppdatert:
De får all oppmerksomhet, og ser ut til å like det godt.

- Selvfølgelig liker de det, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

I tre uker har fokuset nå vært rettet mot Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide i forbindelse med budsjettforhandlingene.

- Journalister i hele landet vil foretrekke å intervjue Venstre-lederen og KrF-lederen, fordi journalistene går etter nyheter - og nyhetene er selvfølgelig forandringene i budsjettet. Derfor blir det de som får skinne i solen og får fortelle om alle sine seire, sier Aarebrot.

Hareide: - Vi ser positivt på dette

- Vil sole seg i glansen
At de ser ut til å like oppmerksomheten, viser også et bilde Skei Grande la ut på Twitter tirsdag, en selfie av henne og Hareide på kafétur til Nydalen.

- Hva tjener KrF og Venstre på all oppmerksomheten?

- Veldig mye, i den grad de oppnår mye i forhandlingene. Har de oppnådd noe så vil de selvfølgelig sole seg i glansen, sier professoren.

På spørsmål om de bevisst drar ut tiden for å holde blitzlyset rettet mot sine partier, svarer Aarebrot:

- De ulike velgerne har ulik toleranse, og hovedgrunnen til at forhandlingene trekker ut, er Frp. Frps velgere er misfornøyde allerede før de stemmer på partiet, og det betyr at disse velgerne har et en veldig kort lunte. Det skal mindre til å skuffe dem, og det vet Frp.

Gunnar Stavrum: Spillet KrF og Venstre vinner


- Gjøre det latterligere

Men det positive fokuset på KrF og Venstre kan fort snu, mener professoren.

- Lengden på spillet tjener KrF og Venstre, men den dagen resultatet foreligger, så forsvinner denne effekten. Har de oppnådd lite så vil det slå tilbake på KrF og Venstre, sier han, og fortsetter:

- Det hjelper ikke å forhandle i ukesvis hvis det viser seg at de virkelig ikke har fått til de overføringene de har forespeilet. Det er uansett resultatet de blir dømt for. Hvis de har laget mye bråk i ukesvis, og ikke fått til noe, vil det bare gjøre det enda latterligere, sier Aarebrot.

Det som er sikkert er at Venstre og KrF nå går fram på meningsmålingene. Begge partiene har hatt gode tall mens forhandlingene har pågått.

- KrF og Venstre har mer tålmodige velgere, med lengre lunte, sier han.

Les også: - Derfor sier vi nei til store skattekutt
Les også: - Dropper kuttet i barnetillegget for uføre

 - Høyre kan puste roligere
Aarebrot tror partene ikke vil stresse med å bli ferdig med forhandlingene.

- Jeg tror de tar seg god tid, ikke fordi de spiller, men fordi det er vanskelig, sier han, og legger til:

- De som faktisk kan puste litt roligere er Høyre, for de er så fornøyd med å ha makten at de kan gi litt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere