RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Derfor trekker Hanssen seg

Sist oppdatert:
- Aps trumfkort Bjarne Håkon Hanssen helgarderer seg, mener valgforsker.

Helseminister og Aps triumfkort Bjarne Håkon Hanssen trekker seg etter denne stortingsperioden. Hanssen har da sittet tre perioder på Stortinget.

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror at beslutningen fra Hanssen og de andre som trekker seg fra Stortinget, henger sammen med de dårlige prognosene for de rødgrønne.

- Jeg mistenker at mange av dem frykter et liv i opposisjon – at de rett og slett ikke har tro på en ny valgseier. Det ville blitt en fryktelig nedtur å gå fra å være statsråd til fire år på Stortinget, sier Jenssen til Nettavisen.

Så legger han til:

- Men dette kan de ikke si utad, selvsagt.

- Døren åpen
Todal Jenssen sier at det at Hanssen trekker seg, ikke behøver å bety som mye i praksis:

- Han har jo ikke sagt nei til en ny runde som statsråd. Men han vil nok nødig komme i samme klemme som Kjell Magne Bondevik foran forrige valg. Han ble beskyldt for å være blærete og maktsyk da han sa at han kun ville fortsette som statsminister – ikke på Stortinget.

- Det er ingen tvil om at Hanssen er ønsket som arbeidsmaur, også i en kommende regjering, sier han.

Valgforskeren mener vi vil se en ny trend:

- En statsråds arbeidsdag er i stor endring: Miljøet er stadig tøffere og tøffere med lange arbeidsdager og mye tettere gransking enn før.

Beste menn
- Mister Jens sine beste venn når Hanssen og også nestleder Olav Akselsen i Aps stortingsgruppe trekker seg?

- Jeg har en snikende følelse av at de holder døren åpen, men de vil ha litt friere spillerom, sier Jenssen.

Han legger til at Ap har behov for fornyelse – slik at noen utskiftninger er smarte.

Valgforsker Frank Aarebrot er til dels enig med Todal Jenssen:

- At han trekker seg, trenger ikke å bety at han ikke har tro på seier. Hanssen har sittet i 12 år allerede. Nord-Trøndelag har så få mandater at skal man ha noen utskiftninger, må det gjøres, sier valgforsker Frank Aarebrot til Nettavisen.

Så legger han til:

- Fristende
- Det er fristende å gi seg på topp. Hvis det blir en rødgrønn regjering videre, kan han likevel få plass. Meningsmålingene tyder på at den nåværende regjering skal kjempe hardt for å vinne valget.

- En statsråd for Ap har andre muligheter for å komme tilbake enn det SV har, presiserer han.

- Hvor mye svekker dette Stoltenberg?

- Jeg skjønner godt at spørsmålet blir stilt. Hanssen har vært en våpendrager for Stoltenberg hele veien, han var en våpendrager i striden med Jagland. Han har både folkelig appell og får gjort noe. Han er handlekraftig og sentral for budskapet om Aps budskap i helsepolitikken, sier Aarebrot.

- Dette er langt fra den beste nyheten Jens kunne få, avslutter han.

- Trist
Stortingsrepresentanter Nettavisen har snakket med synes det er trist at Hanssen trekker seg:

- Jeg er trist for vi kommer til å miste en kjempe. Ikke bare for Nord-Trøndelag Arbeiderparti, men for hele Det norske Arbeiderparti. Han har vært helt sentral både lokalt og nasjonalt, men alt har sin ende. Vi var forberedt på det, sier Gerd Janne Kristoffersen, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag Ap.

Stortingsrepresentant Marianne A. Agdestein berømmer Hanssens folkelighet:

- Det er trist hvis han gir seg i politikken. Det er en flott kar som har gjort utrolig mye i norsk politikk. Han er både intelligent og folkelig, og han klarer et enormt arbeidspress. Vi skulle gjerne hatt ham med videre, men vi har også mange andre flinke å ta av, sier Agdestein til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere