RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

Det borgerlige budsjettet i boks

Sist oppdatert:
Høyre og Fremskrittspartiet er blitt enige med Kristelig Folkeparti og Venstre om budsjettet.

OSLO (Nettavisen og NTB): Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti er enige om en avtale om statsbudsjettet.

Her er noen av hovedpunktene fra avtalen:

* Regjeringen gjeninnfører delvis skatteklasse 2 etter forhandlingene med KrF og Venstre.

* Regjeringen skal likevel bruke 1 prosent av bruttonasjonalinntekten på bistand.

* Regjeringen reduserer likevel ikke pressestøtten.

* Regjeringer dropper kuttet i kompensasjonsordningen for CO2-påslaget i kraftprisen etter forhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti.

* Regjeringen øker kontantstøtten.

* Det bevilges mer til jernbane enn det det de rødgrønne la opp til.

Undertegnet i Vandrehallen
- Med dette budsjettet er samarbeidspartiene godt i gang med å innfri løftene vi har gitt velgerne, og jeg ser fram til fortsettelsen, sa Høyres Nikolai Astrup i Vandrehallen på Stortinget før han inviterte sine kolleger Harald Nesvik fra Frp, Trine Skei Grande fra Venstre og Knut Arild Hareide fra KrF til å undertegne budsjettavtalen. Nikolai Astrup er fungerende parlamentarisk leder i Høyre.

Knut Arild Hareide (KrF): - Vi har fått et bedre budsjett. Vi har vært opptatt av den sosiale profilen, miljøprofilen og familieprofilen, og på alle disse områdene går det i riiktig retning.

Trine Skei Grande (V): - Jeg er veldig glad for at vi nå har budsjettprosessen tilbake på Stortinget. Vi har hatt en mye mer åpen budsjettprosess enn vi har hatt på åtte år. Venstre er veldig fornøyd med at vi har fått skjerpet miljøprofilen, den sosiale profilen og at vi har fått inn mange løft på kunnskap.

- Det kommer til å merkes at enigheten er på plass, sier Frps Harald Tom Nesvik om budsjettet som de borgerlige partiene er enige om.

- En del av prosessen er flyttet til Stortinget. Det er i tråd med det Stortinget faktisk skal gjøre og kan gjøre i årene framover, understreket Frps parlamentariske leder.

Han trakk fram skattelette, kollektivsatsing og satsing på justissektoren som viktige for Fremskrittspartiet.

- Vi skal sørge for uttransportering av personer med ulovlig opphold i Norge, sier Nesvik.

Han beskriver budsjettarbeidet som en god og ryddig prosess. Samtidig sier Nesvik at arbeidet med budsjettet for 2015 – det første den nye regjeringen står for fram grunnen av – vil starte ganske umiddelbart.

Fredag formiddag var det interne møter i partigruppene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet.

- Vi har hatt samtaler i samme ånd og gode tone som i hele høst. Det betyr ikke at vi er enige om ett og alt, men med dette forliket viser vi velgerne en klar politisk retning, sa Nikolai Astrup (H) om samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF.

- Forhandlingene viser samtidig at det er stor enighet om de viktigste prioriteringene i tilleggsproposisjonen.

Flyttet på 2,2 mrd. kroner
2,2 milliarder kroner er flyttet i samtalene mellom de fire partiene, og blant annet er satsingen på samferdsel styrket. Astrup trakk også fram miljø, utdanning, kunnskap og helse som prioriterte områder. Før han inviterte de andre parlamentariske lederne til å skrive under avtalen kostet han også på seg et spark til den avgåtte rødgrønne regjeringen.

- Jeg ser at noen tror vi kan levere alt på tre uker etter å ha vært i opposisjon i åtte år. De samme har på tre uker lovet å gjøre alt de ikke fikk til i løpet av åtte år.

Mer til jernbanen
Etter det NTB erfarer er det enighet om å bruke 750 millioner kroner mer på jernbanen enn det de rødgrønne la opp til. Sammenlignet med regjeringens tilleggsproposisjon øker pengebruken med 650 millioner kroner.

Det aller meste skal gå til økt vedlikehold, og hensikten er å få opp regulariteten innen norsk jernbane.

Regjeringspartiene skal også ha gått med på å sette av inntil 1 milliard kroner i et grønt skatteskifte. Økning av fyringsoljeavgiften er ett element i denne pakken, som skal bidra til å gjøre forurensing og klimaskadelig forbruk dyrere.

Etter det NTB forstår blir det også satt av penger til en styrking av CO2-kompensasjonsordningen for konkurranseutsatt industri, men detaljene er foreløpig ikke kjent. Den nye regjeringen halverte summen som var satt av til dette, sammenlignet med hva som lå inne i det opprinnelige budsjettforslaget fra den rødgrønne regjeringen.

Fra før har det kommet fram at bruken av bistandsmidler igjen skal tilsvare 1 prosent av bruttonasjonalindeksen, og at skatteklasse 2 beholdes, selv om ordningen ikke blir like god som den historisk har vært.

3712228

Flytting
Flere medier meldte torsdag at Venstre og KrF har klart å flytte på rundt 2,2 milliarder kroner i budsjettet som Høyre og Frp arvet fra de rødgrønne. Utgangspunktet for de to sentrumspartiene skal ha vært å flytte på 4 milliarder hver, selv om enkelte poster var sammenfallende. Det opprinnelige tilbudet fra regjeringspartiene var flytting av 700 millioner kroner, melder TV 2.

Regjeringspartiene foreslo forrige fredag omdisponeringer av 5 milliarder kroner og en økning i bruken av oljepenger på straks over 4 milliarder kroner, selv om andelen ble holdt uendret på 2,9 prosent. Samlet har statsbudsjettet en ramme på godt over 1.000 milliarder kroner.

Torsdag ble budsjettforhandlingene flyttet fra partienes finanspolitiske talsmenn til parlamentarisk leder-nivå, noe som så å si alltid skjer når landet styres av en mindretallsregjering.

Det overordnede spørsmålet har hele tiden vært å finne inndekning for kravene fra KrF og Venstre, uten å gå ut over den totale budsjettrammen.

Verbalforslag
Ifølge TV 2 har det også kommet såkalte verbalforslag på bordet underveis, forslag som ikke nødvendigvis kan tallfestes i en budsjettproposisjon. Disse punktene, som ofte er prinsipielle i sin karakter og legger klare politiske føringer, skal ha stått sentralt i forhandlingene.

Selv om stortingsflertallet nå har samlet seg om en budsjettavtale, skal statsbudsjettet gjennom komitébehandling på ordinær måte, slik at opposisjonen kan skrive merknader og kanskje flytte noen kroner den også.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling innen 20. november. Deretter er det de øvrige stortingskomiteenes tur til å omdisponere innenfor sin gitte ramme, før budsjettbehandlingen avsluttes i stortingssalen senest 15. desember. Datoen faller i år på en søndag, så den reelle fristen er smått ulykksalige fredag 13. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere