Gå til sidens hovedinnhold

- Det er på tide å innse at nordmenn vil ha svenske priser

I fjor brukte tilbudsglade nordmenn over 11 milliarder norske kroner på billighandel i Sverige.

Det får Harald Nesvik, næringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, til å reagere.

- Vi må ha en kraftig reduksjon som normaliserer nivået mellom Norge og Sverige. Det handler om å trygge norske arbeidsplasser, og samtidig sørge for at forbrukerne i Norge får billigere priser, sier Nesvik.

Nesvik mener det er et paradoks at de andre partiene oppfordrer til en videreføring av denne handelslekkasjen.

- Det er mange gode grunner til å reise til Sverige i påsken, men innsparinger på husholdningsbudsjettet burde ikke være en av dem, sier Nesvik.

- «Harry-handlere» blir stemplet
Han mener de andre partiene prioriterer helt feil i sitt forhold til de som handler billig mat i Sverige. Han mener «harry-handlere» blir stemplet av de andre partiene, og at de burde ta problemet mer på alvor.

- Statistikk fra SSB viser at hele 80 prosent av Norges befolkning har vært på «harrytur» til Sverige. Da er det på tide å innse at nordmenn vil ha svenske priser, også i Norge.

- Billig retorikk fra Frp
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Frps utspill tyder på en dårlig forståelse for hvordan en skal kunne opprettholde norsk matvareindustri.

- Dette ser jeg på som billig retorikk fra Frp. De klarer ikke å se at vi må opprettholde tollnivået for å holde den norske matvareproduksjonen på bena. Et land uten slik produksjon vil være meget sårbart, sier landbruks- og matministeren til Nettavisen.

Han er ikke videre bekymret for at 11 milliarder kroner gikk til svenskehandel i fjor.

- Vi snakker om et betydelig større forbruk i Norge, opp mot 150 milliarder kroner. Vi må regne med noe svenskehandel når svenskene har et betydelig mindre kostnadsnivå enn oss, sier Vedum.

- Dette er valgflesk
Medlem i næringskomiteen på Stortinget, Lillian Hansen (Ap), er ikke overrasket over at Frps utspill kommer akkurat nå.

- Dette er et fenomen som ofte dukker opp i påsken fra Frp. Vi har ikke registrert i næringskomiteen at dette er et stort problem, og det har heller ikke blitt brakt opp som et viktig tema, sier Hansen til Nettavisen.

Hun mener utspillet er et klart tegn på at valgkampen er igang.

- Jeg vil vel gå så langt som å si at dette bare er valgflesk fra Frp. De har alltid jobbet med å få avgiftene ned. Så får du nå høre med dem hvor mye denne saken vil bety i valgkampen, sier Hansen.

Den siste tids matskandaler mener hun har fått nordmenn til å tenke mer over kvaliteten på maten de kjøper.

- Nå sier ikke jeg at det er utrygg mat i Sverige, men jeg tror folk flest har blitt villige til å betale litt ekstra for trygg, norsk mat, sier Hansen.

- Sviktet norske brukere
Nesvik i Frp slår fast at de andre partiene har sviktet norske forbrukere, men lover kamp om avgiftsnivået i valgkampen.

- Dette handler om å tilpasse Norge til verden rundt oss. De andre partiene lever i en boble som skader norske forbrukere og norske arbeidsplasser.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken