RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er størrelsen det kommer an på

Sist oppdatert:
Elever i små kommuner gjør det dårligere enn elever i store bykommuner, viser resultatene fra nasjonale prøver. Nok en gang er det Oslo-elevene som gjør det best.

(YEYE): Det er konklusjonen etter at Utdanningsdirektoratet i dag la frem sin årlige analyse av situasjonen i norsk skole, «Utdanningsspeilet».

- Vi har en utfordring
Norsk skole har de siste årene fått mye kritikk for å prestere dårlig på en rekke målinger. Direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim, mener det er grunn til å jobbe for å gjøre skolen bedre.

- Det er grunn til å jobbe med grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning i norsk skole. I tillegg er det for store forskjeller mellom store og små kommuner, sier Skarheim.

Han mener kommunene har vært for dårlige til å følge opp skolene.

- Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha større utbytte av de ressursene vi har i skolen. Kommunene har ikke fulgt opp resultatene fra skolen godt nok og kvalitetssikret innholdet i skolen. I tillegg har kommunene visst veldig lite om situasjonen i sine egne skoler, sier Skarheim.

Små kommuner gjør det dårlig
Tallene fra direktoratet er oppsiktsvekkende: Alle kommuner med mindre enn 50.000 innbyggere presterer under gjennomsnittet, mens kommuner med flere enn 50.000 elever ligger klart over.

Oppdatert:Utdanningsdirekoratet presiserer at enkeltkommuner kan ha et bedre resultat enn snittet i sin kommunegruppe.

Ifølge Utdanningsdirektoratet kan forskjellene forklares av elevenes sosiale bakgrunn, men dette forklarer ikke hvorfor elevene i Oslo gjør det så mye bedre enn elever i resten av landet.

Elevorganisasjonen er ikke overrasket over at Oslo nok en gang gjør scorer godt på skole.

- Oslo har et kjempefokus på skole og det er klart det gir resultater. De bruker store summer på å gjøre skolen bedre og åpenbart lykkes de. I tillegg tror jeg det mangfoldet som Oslo kan by på er sunt og også bra for læringsmiljøet, sier leder i Elevorganisasjonen, Vibeke Mohn Herberg til Yeye.

Best i Oslo
I mange år har Oslo-skolene vært landets beste, og denne posisjonen fortsetter de å beholde. Utdanningsdirektøren har en forklaring på hvorfor Oslo gjør det så bra.

- Oslo satser veldig mye på skoleledelsen, skolen som organisasjon og videreutdanning av lærere. Det er ikke noen tvil om at Oslo har den mest kompetente skolestaben i landet, sier Petter Skarheim.

- Har noe å lære av Oslo
Skarheim mener alle har noe å lære av Oslo, også Kunnskapsministeren.

- Oslo gjør det bedre, til tross for at Oslo-innbyggernes sosiale bakgrunn ikke skulle tilsi det. Alle har noe å lære av Oslo, også Kunnskapsdepartementet, sier Skarheim.

Legger ned skoler
Stadig flere skoler legges ned. I fjor ble det lagt ned 42 og opprettet 16 skoler her til lands. I tillegg blir det også flere store skoler og over 50 prosent av elevene på grunnskolen går nå på skoler med over 300 elever. De siste ti årene har andelen små skoler med færre enn 100 elever gått ned med syv prosent.

Utdanningsdirektøren sier trenden med store skoler skyldes at folk vil bo i byene.

- Bosettingsmønsteret endrer seg og folk vil flytte nærmere bysentraene. Da blir elevgrunnlaget ute på bygdene mindre og man slår sammen skoler, sier Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet.

Han mener store skoler har sine fordeler.

- Det er flere positive sider ved store skoler. De har større og bedre kompetanse enn små skoler, mener Skarheim.

Det er Elevorganisasjonen dypt uenig med Utdanningsdirektoratet i.

- Store skoler tror jeg er dårlig for læringsmiljøet og for elevdemokratiet. Spesielt der hvor man slår sammen skoler for å tjene penger. Å tjene penger bør aldri være et argument for å slå sammen en skole. Dersom man samler skolene sånn som man gjør, så får man et dårligere tilbud ute i distriktene. Da må mange allerede skoletrøtte ungdommer pendle langt, og vi frykter at frafallet i skolen vil kunne øke, sier leder Vibeke Mohn Herberg.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere