*Nettavisen* Nyheter.

Det evige eksportmaset

Foto: (Scanpix)

Eksportindustriens tar ufortjent stor plass i diskusjonen om norsk næringspolitikk. Det er ingenting magisk med eksport.

(NA24-KOMMENTAR): Norge har, i likhet de fleste sammenlignbare land, et betydelig offentlig apparat som jobber for å tilrettelegge for eksport. Ofte kan det virke som økt eksport, spesielt av industrivarer, blir et mål i seg selv.

En rekke ønsker, som billigere kraft eller bedre offentlige garantiordninger, begrunnes med hensynet til eksportindustrien, ikke minst nå under arbeidet med neste års statsbudsjett. Det er merkelig nok viktig med garantier og offentlig støtte hvis kjøperen av for eksempel et skip er utenlandsk, men ikke hvis kjøperen er norsk.

Tvilsomt mål
Men er økt eksport et godt mål for den økonomiske politikken i Norge, et land som allerede flommer over av eksportinntekter?

For å ta et banalt eksempel: Hvis Norge og Sverige igjen skulle gå i union, ville de to landene totalt sett eksportere mindre enn i dag fordi den gjensidige utenrikshandelen ble til innenrikshandel. Ville det gjøre oss fattigere? Selvsagt ikke. I tillegg ville vi jo få et brukbart fotballandslag som bonus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Negative effekter
Dessuten, på et mer realistisk nivå, kan en politikk som ensidig prioriterer økt eksport, ha negative effekter.

For eksempel vil eksportnæringen alltid ønske svakere valutakurs for å gjøre sine produkter mer konkurransedyktige. Men dette har også klare negative sider. Importerte varer blir for eksempel dyrere, noe som gir mindre velstand for norske innbyggere og økende inflasjon. Dessuten vil en svakere valutakurs være en sovepute som utsetter fornuftig omstilling i lite lønnsomme bransjer.

I tillegg vil en politikk for å støtte eksportindustrien som regel være en politikk for å støtte eksisterende eksportindustri. Hvis den kraftkrevende industrien i Norge får gjennomslag for sine krav om billig kraft, kan det godt være at det på kort sikt bidrar til høyere eksport, men det bidrar neppe til økt samfunnsøkonomisk verdiskapning for Norge.

Produktivitet er nøkkelen
I stedet burde man fokusere på produktivitet, altså hvor effektivt vi kan produsere varer og tjenester – uansett om de blir eksportert eller ikke. Det er dette som skaper økt velstand, ikke kunstige tiltak for å gjøre eksporten mer «konkurransedyktig». Over tid er sammenhengen mellom produktivitet og velstandsutvikling temmelig klar.

Øker vi produktiviteten i Norge, ved å jobbe smartere og la ressursene bli satt inn i fremtidsrettede næringer, vil vi, som en bieffekt, også oppnå suksess på eksportmarkedene. Dermed kan vi også kjøpe importerte varer som andre lager bedre eller billigere enn oss, og nyte godt av den delen av utenrikshandelen som er like viktig som eksport, nemlig import.

Eksportindustrien argumenterer gjerne med at vi må ha eksportbedrifter også når oljen og gassen tar slutt. Men er det grunn til å tro at industribedrifter som sliter med lønnsomheten allerede i dag, vil sørge for vår velstand om femti år?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Het sommer i Italia
Bill Clintons «tough love»
Bare noen milliarder til, please!
Børsens mørkemann
Kraftig dårlige forslag
Boligskatt kan gi svarteper
Tomt i Union-manesjen
Flykter fra drittværet
En runde til med øl
Billig triks om dyrt øl
Hurra for dyr strøm!
Slutt på renteøkning?
SV-vennens diktatorvenner
Urettferdige USA
Pengemaskiner
Misforstått kvartalsdebatt
Stryk til Norges WTO-innsats
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.