RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det går av seg selv, Jens

Sist oppdatert:
Prognosene viser at Jens Stoltenbergs klimamål for oljen går i boks av seg selv. Men de er høyst usikre.

Ifølge prognoser fra Oljedirektoratet vil CO2-utslippene i forbindelse med oljeutvinning reduseres kraftig de neste årene. Helt av seg selv. Prognosene ble lagt frem for for toppledelsen i departementer og oljeindustri 29. mai.

NA24 - din næringslivsavis

I 2030 vil CO2-utslippene gjennom teknologiutvinning og produksjon av olje være helt nede på 1990-nivå. Dermed er regjeringens klimamål oppnådd for denne sektoren - uten at man trenger å foreta seg noe som helst.

Årsaken er enkel: Oljen og gassen er i ferd med å ta slutt.

- Hvis oljeindustrien kan skrive under på at prognosene kommer til å slå til, så er det en kjempesak. Da vil utslippene gå ned, sier leder av Natur og Ungdom, Bård Lahn, til NA24.

Halverte utslipp i 2030
Ifølge tall fra Lavutslippsutvalget er CO2-utslipp fra utvinning av olje og gass 13,4 millioner tonn CO2 i året. Sektorene står for en fjerdedel av Norges totale utslipp.

I 2030 vil utslippene være halvert, også altså på 1990-nivå, ifølge prognoser fra Oljedirektoratet. I 2050 vil de være helt nede på 3 millioner tonn.

Regjeringen Jens Stoltenberg har som mål at utslippene skal kuttes med 30 prosent innen 2020, og at de skal kuttes med 100 prosent innen 2050. Dersom prognosene fra Oljedirektoratet stemmer, vil klimamålene nås helt av seg selv for olje- og gassektoren.

- Det er klart at når bidrag fra petroleumssektoren blir mindre, så vil også utslippene bli mindre, bekrefter Marta Melhus og Kirsti Veggeland i Oljedirektoratet til NA24.

- Mindre utslipp
Direktoratet ser at vi er nær toppen når det gjelder olje- og gassvirksomhet og at totalutslippene flater ut.

- Det hefter stor usikkerhet ved disse prognosene. Lengre levetid og høyere utvinning er regelen, ikke unntaket ved disse prognosene. Det ligger an til et kutt i utslippene, vi har hatt en reell nedgang den siste tiden. Men det er ikke nok i forhold til målene som Venstre har, sier leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Gunnar Kvassheim (V), til NA24.

Han presiserer at det ikke finnes noe klimamål spesielt for olje- og gassektoren. Regnestykket for utslippene totalt i Norge ser slik ut:

I dag slipper vi ut 54 millioner tonn CO2. I 2012 skal Kyoto-målene nås, det vil si at vi skal slippe ut 50 millioner tonn. I 2020 skal det kuttes ytterligere 30 prosent, og 20 av disse skal kuttes i Norge. Det vil si at utslippene ligger på 40 millioner tonn i 2020. Og i 2050 skal vi være nede i 32 millioner tonn. Det er en nedgang på 40 prosent.

Når det gjelder prognosene for olje- og gassektoren, har utslippene her falt helt ned til 3 millioner tonn i 2050. Det er et fall på nesten 80 prosent. Med andre ord vil denne sektoren ligge langt over klimamålet. Det er imidlertid viktig å huske at prognoser er prognoser, og ikke alltid viser seg å slå til.

- Skremmer politikerne
- All erfaring viser at oljeindustrien bruker prognosene til å skremme politikerne til å få lete mer og åpne nye felt. Slik har det vært siden 1980-tallet. Vi jobber for at prognosene skal holde stikk, sier Lahn.

Statoil vil imidlertid ikke love at prognosene holder stikk.

- Vi som selskap er optimistiske og har stor tro på norsk sokkel. Statoil sin ambisjon frem til 2015 er å opprettholde nivået som idag, det vil si produksjon av én million oljeekvivalenter, sier Jone Stangeland, informasjonsdirektør for forretningsområder i Statoil, til NA24.

- Svaret vi kan gi er at de prognosene man har er det beste prognosene man har til enhver tid. Så har historien vist at verden kan se annerledes ut 20 år frem i tid, sier Stangeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere