*Nettavisen* Nyheter.

Det koker – gi gass!

Selv med en norsk økonomi på kokepunktet anbefaler Dagsavisen å gi gass med lav rente og ekspansiv offentlig pengebruk. Er det lurt?

28.12.06 09:04

(NA24-KOMMENTAR:) I en lederartikkel med tittelen «Hele folket i arbeid» gikk Dagsavisen forleden dag løs på «mange av dagens økonomer» som ifølge avisen mener arbeidsledigheten burde gå opp og som derfor skriker høyt om høyere rente og vil at regjeringen skal bruke bremsen.

Avisen har også tidligere gjort det klart at den mener renten bør ligge i ro på dagens nivå.

Dagsavisen konkluderer:

«Finansministeren trenger ikke å stramme til finanspolitikken. Norges Bank bør ikke eksperimentere med en vesentlig høyere rente. Hvis norske renter øker mer enn rentene i andre land, svekkes landets konkurranseevne og det blir arbeidsløshet. Det må vi unngå for enhver pris.»

Klikk på bildet for å forstørre.

For enhver pris?
Prisen for å holde en unormalt lav rente og kjøre en ekspansiv budsjettpolitikk er det ikke vanskelig å få øye på.

Boligprisene i Norge har steget 18 prosent fra november i fjor til november i år. Norske husholdninger og bedrifter økte sin gjeld med 14,6 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Kredittilsynets tall viser at 34 prosent av boliglån nå overstiger verdien av boligen, mot 23 prosent sist høst,

Her ligger kimen til en ny gjeldskrise og mange personlige tragedier. Skal man unngå en slik krise, må renten (prisen på penger) normaliseres. En fortsatt unormalt lav rente og en ekspansiv finanspolitikk vil gjøre en gjeldskrise mye mer sannsynlig.

Arbeidsledighet en del av bildet
Det er selvsagt ingen som mener høy arbeidsløshet er positivt, selv om det er bekvemt for Dagsavisen å tillegge sine meningsmotstandere slike motiver.

Derimot er mange som mener at det er dumt å gi gass med lav rente og ekspansiv finanspolitikk når så mange tegn peker på at norsk økonomi er i ferd med å overopphetes. Og i et slikt bilde er det relevant å peke på at arbeidsløsheten er på vei mot rekordlave nivåer og at antallet ubesatte stillinger øker kraftig, som ett av flere momenter i vurderingen.

Nå er det neppe sannsynlig at man hører på Dagsavisens synspunkter, verken i Finansdepartementet eller i Norges Bank. Så avisen slipper å stå til ansvar for sine uansvarlige råd. Det er et bekvemt frynsegode for oss journalister.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Fire fantastiske år
Putins jerngrep
Den uviktige prosenten
Ny Asia-krise?
Nyheten som druknet
En kjent og en glemt diktator
Gjedrems skandale
Bobler avslutter rentefesten
En brutal diktator og hans arv
Synser om milliarder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.