Gå til sidens hovedinnhold

- Dette begynner å bli en pinlig stillhet fra dem

AUF-leder Eskil Pedersen er forundret over Høyre.

- Jeg synes det er veldig interessant at et parti som Høyre, som før valgkampen var motstander av reservasjonsretten, at ingen der tar til motmæle mot den partipisken som nå er svingt, sier Eskil Pedersen til Nettavisen.

Bakgrunnen for reaksjonen, er avtalen som Solberg-regjeringen inngikk med KrF i regjeringssonderingene, om at fastlegene igjen skal få mulighet til å reservere seg mot aborthenvisninger.

Bakgrunn: Hvorfor skal leger få nekte å hjelpe barnløse?

- Hvor er Julie Brodtkorb?
Pedersen etterlyser Høyres kvinneforum, med leder Julie M. Brodtkorb i spissen, og Unge Høyre - som tidligere har markert seg sterkt mot reservasjonsretten.

- Kvinnebevegelsen til Høyre, Julie Brodtkorb og andre har markert seg veldig tydelig mot de endringenes som foreslås i abortlovgivningen. Det samme har Unge Høyre og andre enkeltpersoner i partiet, som Astrid Nøklebye Heiberg, sier han, og fortsetter:

- Men nå hvor de har inngått en avtale på tvers av sine løfter i valgkampen, så hører vi ikke et pip fra noen. Hvor er kvinnebevegelsen til Høyre, og hvor er Unge Høyre og alle andre som ikke er enig i denne saken? undres Pedersen.

For et par uker siden utfordret han Høyres nye stortingsrepresentant og blogger, Heidi Nordby Lunde, også kalt «Vampus», på Twitter.

- Lunde har uttalt seg veldig mot dette forslaget tidligere, og har vært veldig stille siden valget. Jeg utfordret henne til å svare på om hun var for dette, og om hun kommer til å stemme for det og aksepterer å bli pisket på plass. Men jeg har ikke fått noe svar, sier han.

- Begynner å bli en pinlig stillhet
AUF-lederen karakteriserer stillheten som «pinlig».

- Dette begynner å bli en pinlig stillhet fra dem som åpenbart er uenig og ikke tør å ta til motmæle mot Erna Solberg som svinger partipisken, sier han, og legger til:

- Jeg synes det er veldig merkelig at de nå er helt musestille og ikke tør å kritisere.

Han tror ikke Arbeiderpartiet ville ha inngått en lignende avtale, men om de likevel hadde inngått en avtale med KrF om reservasjonsrett, er han tydelig på hva han ville ha gjort:

- Vi ville aldri forholdt oss stille. AUF ville ikke godtatt det, og vi ville oppfordret andre til å bryte ut i en så viktig prinsipiell sak. Men Høyres representanter skal altså ikke få lov til å stemme fritt i denne saken, sier Pedersen.

Susanne Kaluza: Åpent brev til alle landets stortingsrepresentanter
Les også:Bloggaksjon til Stortinget

Pedersen sier samtidig at han respekterer at det i politikken må inngås avtaler som man som parti ikke er hundre prosent enig i, og at man må inngå kompromisser.

- Men det går ikke an å sammenligne skattesaker eller andre saker om velferd med en samvittighetssak som selvbestemt abort. Jeg mener det er en alt for viktig sak til å avgjøres i et møterom i Nydalen, sier han.

Les også: - Kan ikke sammenligne abort med aktiv dødshjelp
Les også: - Det er ikke fastlegen som er tapende part her

- Spiller ikke på lag med Stortinget
Han viser også til at statsminister Erna Solberg har sagt at regjeringen skal spille på lag med Stortinget.

- Men i første sak så setter de jo Stortinget og sine egne stortingsrepresentanter ut av spill. Dette er ikke å ta Stortinget på alvor. Spørsmålet bør behandles i Stortinget der det hører hjemme, og da bør definitivt også Høyres representanter få mulighet til å stemme fritt ut fra sin overbevisning, mener Pedersen.

AUF-lederen sparker så videre mot Unge Høyre.

- Jeg mener det er ungdomspartienes oppgave å utfordre moderpartiet. Derfor håper jeg at Unge Høyre, i tillegg til kvinnebevegelsen, kan begynne å stå litt på barrikadene og vise at man i Høyre ikke er komfortabel med avtalen ledelsen har inngått, sier han.

- Mener du at man ikke skal holde avtaler som man inngår i politikken? Å bryte dem kan jo få store konsekvenser?

- Det er derfor dette viser en veldig dårlig dømmekraft fra Høyre-ledelsen, at de har inngått en slik avtale. Det var vel mange som så for seg at denne saken kunne bli behandlet på denne måten, helt utenfor offentligheten, og det kom som en stor overraskelse på mange, sier han.

- Mange kvinner frykter konsekvensene
- Hvorfor er denne saken så viktig?

- Fordi vi for første gang siden 70-tallet nå diskuterer om vi skal redusere kvinners mulighet til å få utført abort, og det er et så tydelig brudd på hele utviklingen i abortkampen. Dette var heller ikke et tema som ble diskutert noe særlig i valgkampen, og vi ser at det er mange som er opprørte over at man setter denne saken tilbake i tid, sier han, og påpeker:

- Veldig mange kvinner som frykter konsekvensene av vedtaket, sier Pedersen.

Han tror det fortsett er mulig å hindre at loven blir endret, men sier det avhenger av at de som er uenige i Høyre begynner å ta til motmæle.

Brodtkorb: - Jeg vil oppfordre Pedersen til å følge med
Lederen av Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb, slår tilbake mot Pedersen - og ber han følge med i politikken.

- Jeg vil oppfordre Pedersen til å følge med i politikken om han skal delta i debatten, sier Brodtkorb til Nettavisen.

- Regjeringen mener ikke at leger skal få noen rett til å reservere seg, men i de tilfellene vi kan sikre oss om at kvinnens, jentas og pasientens rettigheter blir godt ivaretatt, vil vi tillate en mulighet. Det er en god løsning for begge parter, som tydelig settet pasienten først, mener hun.

Brodtkorb påpeker at dagens abortlov skal bestå.

- Å dra retten til abort inn i dette er enten kunnskapsløst eller villet villedning. I Sundvolden-plattformen står det klart at dagens abortlov skal stå,.det er Høyres kvinneforum svært fornøyd med, sier hun.

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden