RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Eldre-gammel-penger-pensjon
Eldre-gammel-penger-pensjon Foto: Scanpix.

Dette blir din nye pensjon

Sist oppdatert:
Hvor høy blir pensjonen din? Få svaret på én, to, tre med Nettavisens nye pensjonskalkulator.

Synes du pensjon er vanskelig? Frykt ikke. Nettavisens nye pensjonskalkulator gjør det enkelt for deg å regne ut hvor mye penger du får i pensjon fra folketrygden. Både i forhold til det gamle (dagens) pensjonssystem og det nye som trer i kraft fra 2010. (Les mer om hvordan pensjonen beregnes her).

Merk at de fleste i tillegg til folketrygden har pensjonsordninger gjennom jobben. Pensjon fra jobben kommer i tillegg til pensjonen fra folketrygden.

Slik bruker du pensjonskalkulatoren
Du skal kun fylle inn tall i de grå feltene. Tall i de blå feltene blir automatisk beregnet.

To måter å legge inn inntekt på:
1 Hvis du vil gjøre det enklest mulig velger du en gjennomsnittsinntekt for alle årene du er i arbeid.

2 Ønsker du en mer nøyaktig beregning legger du inn snittinntekten i de ulike aldersintervallene lenger ned i tabellen. Velger du dette alternativet starter du med å legge inn den samlede inntekten du har hatt til og med det året du fylte 24. Deretter legger du inn snittinntekt per år i de forskjellige aldersintervallene. Normalt vil snittinntektene øke etter hvert som du blir eldre, kanskje til du er omrent 50 før de flater ut. Det er altså lønnsinntekter gjort om til dagens lønnsnivå du skal legge inn. Alle svarene kalkulatoren gir deg er i dagens verdi (nåverdi).

Ulik alder ulike regler
Husk at de nye utregningsreglene får kun betydning for deg som er født i 1963 eller senere. Er du født mellom 1954 og 1962 får du pensjonen utregnet delvis med dagens system og delvis med det nye systemet.

En person født i 1954 får 9/10-del av pensjonen utregnet etter gamle regler og 1/10 etter nye regler. Personer født i 1962 får 9/10-deler av pensjonen utregnet i forhold til det nye systemet og 1/10 etter det gamle.

I det nye systemet er det din totale livsinntekt som teller når pensjonen skal regnes ut.

Pensjoneringtidspunkt og levealder
Pensjoneringstidspunktet er den alderen du velger å ta ut pensjon. Pensjonen blir regnet ut fra den forventede levealderen du har igjen ved pensjoneringstidspunktet. For eksempel er den forventede levetiden for en 67 åring 17,0 år. For en 68-åring er den 16,2 år.

Vi må regne med at den forventede levealderen vil stige i årene som kommer. Prognosen er at levetiden øker med fem år i 2050. Det betyr i så fall fem flere år å fordele pensjonen over, og dermed mindre pensjon per år.

Hvis du jobber som pensjonist
Hvis du jobber som pensjonist (samtidig med at du får pensjonen utbetalt) opptjener du fortsatt pensjonsrettigheter.

Automatisk årlig oppjustering
Etter at du har pensjonert deg vil din pensjon bli oppjustert med prisutviklingen (inflasjon) minus 0,75 prosentpoeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere