RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette burde Ap og Høyre ordnet

Sist oppdatert:
Børge Brende (H) og en samlet opposisjon raser mot olje-planene i nord. Brende mener Ap og Høyre burde gått sammen om planen.

- Det ville utvilsomt vært det beste for landet og regionen. Historisk sett har Høyre og Arbeiderpartiet stått sammen i oljepolitikken. Hadde vi gjort det her også ville resultatet blitt mye bedre, slår Brende fast.

- Vi er skuffet over at Regjeringen i forvaltningsplanen både sier nei til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Nordland og Troms, og i tillegg legger begrensninger i Barentshavet, sier nestlederen i Stortingets energi- og miljøkomité.

Utsettes

- Når Regjeringen nå sier nei til konsekvensutredning i denne stortingsperioden betyr det at det ikke blir mulig å tildele blokker i de kommende konsesjonsrundene, og det kan ta mange år før det eventuelt blir olje- og gassutbygging i disse havområdene.

- I valgkampen i fjor høst reiste Jens Stoltenberg og andre Ap-topper rundt i Nord-Norge og åpnet for olje- og gassvirksomhet utenfor kysten av så vel Nordland og Troms, som Finnmark. jeg er sjokkert over at han nå bryter løftene, sier Brende til TV 2 Nettavisen.

- Leteboring, og etter hvert, mulig utvinning av olje og gass i disse områdene utenfor Nordland og Troms, kunne ha skapt ny optimisme og mange arbeidsplasser i Nordland og Troms, sier Brende.

Han viser til hva som er skjedd i Finnmark som følge av Snøhvit-utbyggingen.

- Men i dag ble oljeeventyret i denne delen av landet lagt på is for mange år fremover. Dette kommer på toppen av Regjeringens nei i Soria Moria-erklæringen til olje- og gassvirksomhet i Nordland VI, sier Brende.

36,9...
Fra Brendes tidligere samarbeidspartner i regjeringen, Venstre, kom kritikken fra motsatt siden.

- Dette er en utbyggingsplan, sier leder av Energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim (V).

- Venstre går inn for oljeaktivitet i nord, men grønt lys til utvinning i noen områder må kombineres med rødt lys til andre. Jeg er skuffet og overrasket over at ingen områder vernes. For at Venstre skal støtte forvaltningsplanen må Lofoten og de mest sårbare områdene gis varig vern, sier Venstres Kvassheim.

- Grensen på 35 km. som er satt langs Finnmarkkysten er et kompromiss uten faglig begrunnelse. En kunne like gjerne satt grensen på 36. 9, et tilfeldig tall som kan få stor betydning, slår Kvassheim fast.

Også KrF er misfornøyd.

- Dette er et kortsiktig og ullent kompromiss, like skjørt som miljøet som står på spill. Det sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal.

- God miljøpolitikk er å vite hva man gjør. Det motsatte er å drive risikosport i nord, sier Hjemdal.

Det ville kanskje ikke vært så lett for den forrige regjeringen å sy sammen en plan med så forskjellige utgangspunkt...?

- Det er uansett et hypotetisk spørsmål, sier Børge Brende.

Hav av løftebrudd
- Regjeringens forvaltningsplan er i realiteten en utsettelsesplan. Ingen av regjeringspartiene bør være fornøyd med planen, mener FrPs Ketil Solvik-Olsen.

- Regjeringens såkalt offensive nordområdepolitikk er redusert til hyggelig Finnmarkspolitikk, sier Solvik-Olsen.

Han sier han har stor forståelse for at LO er sterkt kritiske til regjeringen.

- Ap bryter valgløfter og legger oljevirksomhet i Nordland og Troms på is kun for å spare SV de mest ydmykende nederlagene, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere