RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er de enige om

Sist oppdatert:
Om få timer legger de rødgrønne fram sin regjeringserklæring. Her er sakene de er enige om.

Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for oljeutvinning i Barentshavet, men SV har fått igjennom at boringen skal utsettes til en konsekvensanalyse og en helthetlig forvaltningsplan er klar.

Lofoten vernes
Det blir ikke oljeboring i Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden. Dette er den største miljøseieren for SV.

SV tapte kampen om forurensningsfrie gasskraftverk fra dag en. Gasskraftverket på Kårstø settes i gang uten rensesystemer, men Staten dekker det det koster med CO 2-rensing når teknologien for dette er ferdig utviklet. Det er bestemt at alle gasskraftverk i Norge skal ha rensing, der overflødig CO2 føres tilbake til sokkelen.

Vefsna-vassdraget skal vernes.

Må bryte løfte
SV-leder Kristin Halvorsen må bryte løftet hun ga i valgkampen om makspris fra 1. januar 2006. Dette blir utsatt, men regjeringen innfører et nytt trinn og setter ned barnehageprisen til noe mellom dagens nivå på 2750 kroner og SVs løfte om 1750 kroner.

Skoledagen for 1.- 7. klasse blir lenger. Timeantallet i uka økes fra 25 til 28 timer.

Senterpartiet skal ha fått gjennomslag for økt erstatning etter tap på grunn av rovdyr. Det skal være en økt innsats for forebygging av vekst i rovdyrstammen og bedre forvaltning av rovdyrstammer på lokalt nivå. Det innebærer blant annet at det skal bli enklere å få fellingstillatelse på rovdyr. Men ulven skal beholdes.

Barskogvernet i Norge skal økes. Det skal i hovedsak skje gjennom frivillige avtaler.

Mer til kommunene
Kommune-Norge kommer også styrket ut av regjeringsforhandlingene. Kommune-Norge skal får økte bevilgninger i milliardstørrelse. Etter det Aftenposten erfarer, går regjeringen også inn for å erstatte Fylkeskommunen med et nytt regionalt folkevalgt nivå.

Når det gjelder utenrikspolitikk er partiene enige om å ikke forlenge mandatet til den USA-ledede Enduring Freedom-styrken i Afghanistan fra nyttår. Den norske offiseren i Irak som står på Natos lønningsliste, blir værende. De rødgrønne er enige om å satse mer på FN-oppdrag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere