RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Dette er Evas budsjett

Sist oppdatert:
Disse grunkene er alt «Eva» (43) lever av. Hadde du klart deg med 608 kroner i måneden?

«Eva» (43) ble ufør etter en ulykke. I påvente av at saken hennes skulle behandles ble hun nødt til å ty til sosialkontoret for å få råd til det mest nødvendige. Hennes historie viser en helt annet bilde av livet på sosialstøtte enn det den anonyme sosialkuratoren skrev i sitt brev til Høyre-leder Erna Solberg:

Les også: -Ap topp advarer Hanssen

Ond sirkel
Det skulle gå ett år før Evas sak ble ferdig behandlet og hun første gang mottok uføretrygd.

Året var preget av en motbakke som stadig ble brattere, både psykisk og økonomisk. Hun hadde konstant lite penger, og måtte betale regninger på kredittkort for å kunne betale i tide.

- Før jeg ble sosialklient hadde jeg nedbetalt kredittkortgjelda, men den økte raskt. Det ble en ond sirkel der jeg stadig strevde for å betale regninger i tide samtidig som jeg måtte betale kredittkortgjelden, forteller «Eva» til Nettavisen.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til familien.

Les også:Her bor de fattige

Måtte søke hver måned
«Eva» ble innvilget såkalt livsopphold etter minstenorm. Det vil si at kun boutgifter og strøm ble dekket av sosialkontoret.

Resten, 3.798 kroner, skulle dekke medisiner, linser, reiseutgifter, forsikringer, og ikke minst telefon.

- Telefonregningene gikk i hovedsak til telefoner til det offentlige, forteller «Eva», som måtte leve med en konstant usikkerheten om hun hadde nok penger til neste måned.

Dokumentene Nettavisen har fått tilgang til, viser at «Eva» måtte søke om fortsatt sosialstøtte måned for måned.

- Dersom jeg ikke fikk utbetalt støtten i tide måtte jeg jo igjen bruke kredittkort, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Langt under standardbudsjett
«Eva» hadde da i gjennomsnitt 608 kroner å leve av i måneden, noe som skulle dekke mat, klær og eventuelle fritidsaktiviteter.

«Eva» levde dermed på under en tiendel av det Statens institutt for forbruksforsknings (SIFO) anslår «det koster å leve på et rimelig forbruksnivå for det aktuelle husholdet.»

Sifo mener at en nøktern livsstil koster minimum 6.830 kroner per måned for en enslig mann mellom 20-50 år i Norge uten bil. Kvinnene er litt billigere i drift, de kan klare seg med 6.660 kroner, mener Sifo.

Her finner du budsjettkalkulatoren til Sifo

- Store kontraster
Førsteamanuensis Kjell Underlid ved Høgskolen i Bergen har skrevet boka «Fattigdommens psykologi», etter å ha fulgt 25 sosialklienter i løpet av et halvt år. Han mener det er ekstra vanskelig å være fattig i et rikt land som Norge.

- Det å være fattig i Norge forsterkes av at samfunnet er materialistisk, og at rikdommen er så stor. Dermed blir kontrasten til de som ikke har penger ekstra tydelig, sier Underlid.

Underlid mener de viktigste konsekvensene av fattigdom knytter seg til helt grunnleggende menneskelige behov.

- Det å ha lite penger skaper en basal utrygghet. Utrygghet for dagen i dag, morgendagen og framtida, sier Underlid.

- I tilegg fører fattigdom til en svekket grad av autonomi eller frihet, fordi det er lite du kan være med på i Norge uten penger. Samtidig sliter mange med selvbildet fordi de skammer seg, og mange sliter med stigmatisering, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere