RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Devold legger seg flat

Sist oppdatert:
OSLO (TV 2 Nettavisen) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold tar kritikken fra Riksrevisjonen på alvor og beklager rotet som har oppstått som følge av nye regnskapsrutiner.

- Kritikken er berettiget og jeg tar den alvorlig, sier Krohn Devold til TV 2 Nettavisen.

Torsdag kveld kom hun tilbake fra Afghanistan til Riksrevisjonens sviende rapport og opposisjonens knusende kritikk. Devold understreker nå at hun har kontroll.

- Jeg har kontroll over Forsvarets operasjoner. Det behøver ingen å være redd for. Problemet har vært at vi nok har vært for opptatt av de operative operasjonene, ikke regnskap. Og det er min jobb å rette opp i dette, sier Krohn Devold til TV 2 Nettavisen.

- Undervurderte omleggingen
Krohn Devold sier til TV 2 Nettavisen at hun helt siden i sommer har vært klar over Riksrevisjonens anmerkninger til 2003 regnskapet for Forsvarets militære organisasjon og at det straks ble iverksatt tiltak for å rette opp i feilene.

Men problemene med forsvarets regnskapsrutiner strekker seg lenger tilbake i tid. Riksrevisjonen har i flere år gitt anmerkninger til Forsvarets regnskap.

Devold understreker at det derfor ble utviklet et nytt regnskapssystem som alle avdelinger skulle følge. Konsekvensen ble at alle de forskjellige avdelingene, med til sammen 80 ulike regnskapssystemer, måtte tilpasses det nye systemet.

- Årsaken til at vi nå ikke får godkjent regnskapet er at Forsvaret undervurderte utfordringene ved å skifte regnskapssystem. Samtidig har vi fått en ny regnskapsenhet og en ny lønnsenhet. Omfanget av de tre omleggingene har nok blitt for mye, sier Devold.

Innrømmer rot
Torsdagens slakt fra Riksrevisjonen er den tredje skandalen som rammer forsvarsministeren den siste tiden.

Tidligere i år ble det kjent at Sjøforsvaret hadde brukt opp alle budsjettene og vurdere å legge hele flåten til kai. Og nylig ble det kjent at to splitter nye minesveipere ble vurdert hugget opp for å spare penger.

Opposisjonen i Stortinget krever nå at forsvarsministeren må forklare seg.

- Disse tre sakene henger ikke sammen. Jeg innrømmer at det har vært masse rot i omleggingen. Det kan jeg ikke unnskylde. Men omleggingene har vært nødvendig nettopp for å bedre regnskapsrutinene, sier Devold.

- Tror du at du vil bli sittende?

- Slike spørsmål kommenterer jeg aldri. Dette er en sak som nå skal videre til Stortinget, noe som er helt vanlig. De har nok masse spørsmål, og det er min jobb å gi dem svar, sier forsvarsministeren til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere